Sådan bruger du bedst nikotinprodukter ved rygestop tema

Nikotinprodukter er de mest benyttede produkter, når man skal stoppe med at ryge. Nikotinerstatningsprodukterne bliver brugt til at mindske abstinenserne efter nikotin, når man pludselig ikke længere får det fra tobakken.Det er vigtigt at vælge det produkt, som passer bedst til en selv, og sørge for at få det i den rette dosis. Man kan få nikotinerstatningspræparater som plaster, inhalator, mundspray, smeltetabletter, tyggegummi og næsespray.

Nikotin er vanedannende - læg en plan

Det allervigtigste, nå du skal stoppe med at ryge, er, at du er motiveret. Du bør planlægge dit rygestop i forvejen, så du ikke stopper på et tidspunkt, hvor det kan være svært at lave den slags store forandringer. Det er en god ide at have købt nogle nikotinerstatningsprodukter, så du i starten ikke skal kæmpe med abstinenser efter nikotin. Nikotin er nemlig et stærkt vanedannende produkt.

Du bør indstille dig på, at du har behov for nikotinerstatning i to til tre måneder og måske helt op til seks måneder efter dit rygestop. Du bør også lave en plan for hvordan du trapper ud af nikotinpræparaterne, da specielt tyggegummi, sprays og inhalatorer er vanedannende.

Sådan bruger du nikotinplaster, tyggegummi, inhalator mm

Afhængig af hvor mange cigaretter du ryger om dagen, bør du vælge et nikotinprodukt, som matcher hvor meget nikotin din krop er vant til at få. Hvis du ”undermedicinere” er det nemmere at falde i. Hvis du ryger mere end 10 cigaretter om dagen eller ryger din første cigaret mindre end halv time efter du er stået op, så vil du have god gavn af nikotinpræparater. Du kan tage vores test, for at se hvor afhængig du er af nikotin.

Hvis du ryger 10 - 15 cigaretter om dagen

Ryger du mellem 10 – 15 cigaretter om dagen kan du med fordel benytte plaste, da de ikke er vanedannende på samme måde som f.eks. tyggegummi og spray.

Ryger du mere end 20 cigaretter om dagen eller er afhængig af nikotin

Ryger du mere end 20 cigaretter om dagen eller ryger lige når du vågner eller er oppe om natten for at ryge, så bør du bruge nikotinplaste kombineret med tyggegummi, spray, inhalator eller lign. Plastrene vil dække dit nikotinbehov løbende og tyggegummi eller lign kan du bruge i løbet af dagen, når du får lyst til en cigaret.

Hvis du er gravid

Er du gravid, bør du ikke bruge nikotinpræparater. Men er alternativet, at du ryger i stedet for, så tal med din læge om hvilke produkter der er bedst at benytte for dig.

Hvorfor skal jeg bruge nikotinprodukter når de er usunde

Nikotin er stærkt vanedannende og giver bl.a. forhøjet blodtryk og hjertebanken. Ca 10 procent, som bruger nikotintyggegummi ved et rygestop, bliver afhængig af tyggegummierne i stedet for. Fordelen ved nikotinpræparaterne er, at du får nikotinen i en mindre og kontrolleret dosis, som kan tage toppen af trangen, lige når du stopper med at ryge. Nikotinpræparaterne er nemmere at trappe ud af, fordi du kan købe produkter med mindre og mindre nikotinindhold i.

Undersøgelser viser, at du fordobler chancen for at stoppe med at ryge, hvis du bruger et nikotinpræparat. Det er dog altid en god ide at melde dig til et rygestopkursus – det er gratis og findes både på nettet og i alle kommuner. For rygning handler ikke kun om nikotinafhængighed men i høj grad om vaner og livsstil.

Tal med din læge, når du stopper med at ryge

Det er en god ide at tale med sin egen læge, når eller hvis du gerne vil stoppe med at ryge. Noget medicin kan blive påvirket af nikotin, så hvis du stopper med at ryge, kan det være din læge skal justere på din medicin. Din læge har også mulighed for at ordinere rygestop-medicin til dig, som kun kan fås på recept.

Relaterede artikler

artikel

Pastasalat med krebsehaler

Lækker lun pastasalat med krebsehaler fra Weight Watchers Opskriften giv...

Redaktionen 01/03/2010
artikel

Pebernødder

Opskriften er fra bogen "Spis dig slank 5" af De Danske VægtkonsulenterI d...

Redaktionen 01/12/2009
artikel

Rødspætteruller med persillesauce

Opskriften stammer fra bogen "spis dig sund med fisk" af De Danske Vægtkon...

Redaktionen 16/10/2009
artikel

Sådan holder du dit sunde nytårsforsæt

Hvad har du lovet dig selv? Skal det være slut med smøgerne, mere motion el...

Redaktionen 25/01/2013
artikel

Sammenhold gør stærk

Støtte fra andre er alfa og Omega. Selvom familie og venner bakker dig op, ...

Redaktionen 17/01/2006
artikel

Priaprisme (Langvarig og smertefuld erektion)

Priaprisme betyder langvarig og smertefuld erektion. Priaprisme kan skyldes...

Redaktionen 22/11/2007
artikel

Sandheden om vægttab

Vil du tabe dig, skal du spise mindre end nu forbrænder, så enkelt og svært...

Redaktionen 30/08/2006
artikel

Urinrørsbetændelse hos mænd (Uretritis)

Læs om symptomer på urinrørsbetændelse, og få gode råd til behandling og fo...

Redaktionen 08/08/2006
artikel

Selv små vægttab gavner dit helbred

Flere og flere lider af overvægtsrelaterede sygdomme. Men der er håb forude...

Redaktionen 30/08/2006