Sådan tackler du rygestop abstinenser Artikel

Når du stopper med at ryge, vil du måske opleve at få abstinenser af den manglende nikotin. Du kan vælge at bruge et nikotinprodukt for at undgå ubehaget, men du kan også vælge at takle symptomerne på andre måder. Symptomerne eller abstinenserne kan vare op til nogle uger, men topper inden for de første 48 til 72 timer efter rygestop.

Jeg har stærk lyst til at ryge

Hvis du har trang til at ryge, kan gå en tur, børste tænder, spise en sukkerfri pastil, drikke et glas vand, tælle til 50. Du kan også ringe til en ven eller til stoplinien på telefon 80 31 31 31, for at få støtte og opbakning

Jeg har det ikke godt – jeg er utilpas som ved influenza

Vær ekstra god ved dig selv, tænk på at selvom det er ubehageligt lige nu, så gør du noget godt for kroppen ved ikke at give den nikotin. Hvil dig, drik en kop te, tag en varm trøje på, tag et bad.

Jeg er rastløs, har uro i kroppen eller er nervøs

Det gode ved at være rastløs er, at det er en følelse som kræver aktion og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Gå eller løb en tur, brug din energi på at gøre rent, rydde op eller lave havearbejde. Undgå at drikke kaffe, det kan bare gøre dig endnu mere rastløs.

Jeg har svært ved at koncentrere mig

Hvis du har svært ved at koncentrere dig, så hold en pause og lav noget andet i 5-10 minutter. Bevæg dig , gå evt en lille tur.

Jeg er mere sulten

De fleste frygter at tage på når de stopper med at ryge. Hvis du føler dig mere sulten, så spis noget groft og grønt, f.eks en gulerod eller et æble eller drik et glas vand. Undgå fed mad eller sødt mad.

Jeg er i dårligt humør

Du kan godt miste dit gode humør, når din krop ikke får den nikotin den er vant til. Motion hjælper på humøret – så gå en rask tur og bliv glad igen. Du kan også vælge at lave noget, som gør dig glad f.eks læse en bog og fortæl dine nærmeste at du synes det er svært for dig med dit rygestop lige nu.

Jeg hoster mere end jeg plejer

Det er helt normalt at man hoster mere, når man stopper med at ryge. De fine fimrehår i luftrør, bronkier og lunger kæmper nemlig for at rense sig og rejse sig op igen for at kunne vende tilbage til deres normale funktion, som er at få dig til at hoste når røg og lign. kommer ned i lungerne. Tænk på hosten som en renselsesproces, men bliver du ved med at hoste efter nogle uger, bør du gå til lægen og få tjekket at du ikke er syg.

Jeg har hovedpine

Hvis du har hovedpine, så drik noget vand, gå en tur og få noget frisk luft og tag evt. en hovedpinepille.