Sådan virker kosmetiske hudplejeserier Artikel

I løbet af de sidste 10-15 år er der tilsat talrige stoffer til kosmetiske produkter. Nogle har direkte effekt på hudens forskellige lag og nogle virker som transport og frigørelsessystemer for de aktive stoffer. Læger ser generelt med stor mistro på disse produkter men nogle er faktisk virksomme under de rette omstændigheder og i rette koncentrationer.


Transport og frigørelsessystemer i kosmetisk hudpleje

Når man anvender cremer og lotions med aktive stoffer er det vigtigt at de er stabile og kan optages gennem huden. Alle de omtalte stoffer har lav molkylvægt og det er påvist, at de gennemtrænger huden. Desuden er koncentrationen i de anvendte cremer og lotions vigtig for effekten.

Koncentrationen af de optagede stoffer i huden er meget høj i starten og falder derefter gradvist. Man har forsøgt at finde forskellige systemer, der øger transporten af stofferne gennem huden og/ eller holder på de aktive substanser og frigør dem gradvist over en længere periode. Et sådant frigørelsesystem kan bestå af mikrokapsler, liposomer eller være et porøst polymert system.

Mikrokapsler

Ved mikrokapsler indeholder disse det aktive stof og virker som en æggeskal, der holder et æg sammen. For at frigøre det aktive indhold er det nødvendigt, at skallen brydes.

Liposomer

En anden mulighed er liposomer som er fedtstoffer der binder de aktive stoffer og frigør dem gradvist. Nogle liposomer er kaldet niosomer. Liposomer er kun transportstoffer, de har ingen selvstændige aktivitet.

Porøse polymere systemer

Den tredje mulighed er et såkaldt porøse polymere systemer, hvilket er porøse systemer, som er åbne mod omgivelserne. Det er strukturer med meget højt indvendigt overfladeareal. De binder de aktive stoffer og frigør dem gradvist.
Systemerne er fedtopløselige og kan opsuge olier og fedtstoffer, hvilket med fordel kan bruges i produkter, der er fremstillet til fedtet hud. Porøse polymerer anvendes ofte i produkter, der indeholder, salicylsyre og A-vitaminsyre og A-vitamin. Anvendes også til solbeskyttelsesprodukter, da det forlænger virkningen af de aktive ingredienser. De tilsættes produkter til fedtet hud for at opnå en mat finish på huden, som holder i timer. Porøse polymere systemer findes som fx Microsponge.