Shiatsu massage kategori

Shiatsu massage er en traditionel japansk behandling, der finjusterer kroppen og giver ny energi. Behandlingen har en forebyggende kraft og kan modvirke livsstils- og stress symptomer.

Shiatsu er en gammel japansk behandlingsform. Navnet er sammensat af shi = fingre og atsu = tryk.

Shiatsu er en blanding af forskellige behandlingstekniker, som fortrinsvis stammer fra Kina. Disse teknikker er healing, akupressur og do-in, alt sammen oprindeligt ældgamle kinesiske behandlingsformer, som man mener kom til Japan omkring år 1000. Disse blev blandet med vestlig massage, som kom til Japan i sidste del af 1800-tallet.

I orientalsk relateret behandling taler man om chi, ansigtsdiagnose, yin og yang, organuret og 5- element teorien:

 • Chi er den energistrøm der løber igennem kroppen, særligt gennem akupunturmeridianer. En Shiatsu massage behandler altid en eller flere af kroppens 14 akupunkturmeridianer. Chi'en i et punkt eller en meridian kan være svag eller blokeret. Når chi'en er svag, styrkes den bedst gennem vedholdende tryk på punktet, mens hvis den er blokeret masseres punktet med små roterende bevægelser, så det spredes.
 • Yin og yang bruges ligesom ansigtsdiagnosen til at stille en diagnose. Yin er det feminine, passive og modtagende princip. I kroppen er yin de faste organer, derfor er f.eks. diabetes en yin-sygdom. Yang er det aktive, maskuline og givende. I kroppen er yang indvoldene, derfor er f.eks. forstoppelse en yang-sygdom. Når der er underskud af det ene, er der overskud af det andet.
 • Ansigtsdiagnosen går ud på, at man v.h.a. til dels små forandringer i ansigtet kan finde frem til, hvad klienten fejler. Nogle gange vil man kunne se sygdomme, før de bryder ud.
 • Organuret og 5-element-teorien bruges som supplement i behandlingen. De er begge to metoder til at finde frem til hvilke organer og hvilke meridianer, der skal behandles.

Hvad kan behandles med Shiatsu massage?

Shiatsu massage er en behandlingsmetode der kan bruges til behandling af sygdomme og symptomer, men kan ligeledes anvendes for at skabe større velvære. Alle mennesker er forskellige, hvor nogle kan nøjes med en enkelt behandling, kan andre have brug for jævnlig behandling.

Shiatsu massage kan anvendes til behandling af følgende problematikker:

 • Forstoppelse/fordøjelsesproblemer
 • Hovedpine/migræne
 • Stress og spændinger
 • Angst og depression
 • Søvnløshed
 • Gigt og led smerter
 • Menstruationssmerter
 • Vejrtrækningsproblemer, f.eks. astma

Hvordan foregår en behandling med Shiatsu massage?

En Shiatsu behandling foregår som regel i gulvhøjde på en hård madras. Shiatsu, som bliver udført på klientens krop ved at man bruger tommelfingrene, de andre fingre eller håndfladen.

Mange Shiatsu terapeuter anvender derudover underarme, albuer, knæ og fødder, hvor det er nødvendigt. Dette aflaster fingrene, og giver et tungere tryk på kroppen og større trykareal. Massøren har ikke brug for styrke, men bruger derimod tyngdekraften i sin behandling. Mange gange vil et optimalt tryk bedst kunne ske på klientens udånding.

I Shiatsu behandler man ikke kun fysiske sygdomme men også psykiske sygdomme, som man mener at kunne reparere, fordi de fleste sygdomme opstår i sindet, før de manifesterer sig fysisk. Således vil man ved f.eks. vrede og (undertrykte) aggressioner bl.a. behandle leveren.

For at klienten kan få det optimale ud af en behandling, er det bedst, hvis klienten ikke har spist lige før. Endvidere er det altid en fordel at ligge med lukkede øjne og ikke føre en samtale under behandlingen.

Shiatsu handler om at finde frem til de områder på kroppen, der skal trykkes på. Og her er behandlerens evne til at mærke, lytte og føle sig frem af altafgørende betydning. En vellykket behandling afhænger tit af behandlerens evne til at "tune ind" på klienten.