Sidste nyt om underlivsproblemer Artikel

Undersøgelser har vist at 9 ud af 10 kvinder kender til dét at have problemer i skeden mindst en gang om året, f.eks kløe, svie eller andenform for irritation. Lige meget om der er tale om et lille eller stort problem, er det altid rart at kende årsagen til problemerne og vide hvad man kan gøre for at afhjælpe problemet.

Undersøgelser har vist at 9 ud af 10 kvinder kender til dét at have problemer i skeden mindst en gang om året, f.eks kløe, svie eller andenform for irritation. Lige meget om der er tale om et lille eller stort problem, er det altid rart at kende årsagen til problemerne og vide hvad man kan gøre for at afhjælpe problemet.

Kløe, svie og irritation er ikke altid ensbetydende med svamp

De fleste kvinder har oplevet at det klør, svier eller at man er irriteret i og omkring skeden. Desværre kan man bare ikke ud fra disse symptomer konkludere, hvad der er galt, man er simpelthen nødsaget til at undersøge sagen lidt nærmere. Mange kvinder gør nemlig den store fejl, at når førnævnte symptomer opstår, så konkluderer eller tror, at de har underlivssvamp og lader sig derefter behandle imod underlivssvamp. Ca 50 % af disse kvinder tager fejl.

Hvorfor tager så mange fejl? Fordi rigtig mange kvinder slet ikke er klar over, at der findes en anden form for ubalance i skeden/underlivet som har næsten de samme symptomer som underlivssvamp, men som skal behandles på en helt anden måde. Denne ubalance kaldes i daglig tale Bakteriel Ubalance eller Bakteriel Vaginose.

Annonce:

Bakteriel Ubalance - hvad er det?

Vi har sikkert alle sammen på et eller andet tidspunkt hørt, læst eller fået et godt råd om at hvis det klør, svier eller man er irriteret i skeden, så er A38 det helt rigtige produkt at behandle med, idet A38 er fyldt med en masse mælkesyrebakterier. A38 vil aldrig kunne kurere svamp i skeden, der skal meget mere til, f.eks. en antibiotika kur der hæmmer svampeforekomsten. Mælkesyrebakterier er derimod vigtige når der er tale om en Bakteriel Ubalance.

En Bakteriel Ubalance er den mest almindelige form for skedekatar. Det er en forstyrrelse af balancen imellem bakterierne i skeden, hvor mælkesyrebakterierne forsvinder, og der bliver flere af andre typer bakterier. Når der ikke er så mange mælkesyrebakterier, stiger pH værdien, og den naturlige beskyttelse mod betændelse aftager. Herved bliver der frit lejde for de skadelige bakterier. Det mest almindelige tegn på en Bakteriel Ubalance er tyndt, grå-gulligt udflåd, der særlig efter sex lugter lidt fiskeagtigt. Der kan være irritation og ubehag i skridtet, men der plejer ikke at være voldsom kløe. Halvdelen af alle kvinder med en Bakteriel Ubalance har slet ingen symptomer.

Både lugten og det forhøjede pH er vigtige, når diagnosen skal stilles. Det kan gøres hos lægen, men der er nu også kommet en test på markedet, hvor man selv kan undersøge pH-værdien på udflåddet ved at gå nogle timer med et specielt trusseindlæg, der indeholder en teststrimmel til måling af pH. Denne hjemmetest kan købes på apoteket eller hos Matas.

En Bakteriel Ubalance er ubehagelig, men i de fleste tilfælde ikke farligt - man bliver ikke steril af det. For gravide, og især for deres børn, kan det dog være farligt. Risikoen for at føde for tidligt stiger, hvis man har en Bakteriel Ubalance.

Årsagen til Bakteriel Ubalance kendes ikke. Det er ikke nogen kønssygdom, men det ses hyppigere hos kvinder, der lige har fået ny partner, kvinder der har spiral og kvinder, der ryger. Faktorer, der generer slimhinderne og ødelægger den naturlige barriere mod betændelse, har også betydning. Det gælder for eksempel trusser, der snærer i skridtet og hyppig vask med sæbe og parfumerede produkter.

En Bakteriel Ubalance kan behandles med mælkesyrebakterier i form af stikpiller der kan købes på apoteket eller hos Matas. De sidste nye undersøgelser viser, at det også ser ud til, at mælkesyrebakterier i kosten kan virke forebyggende. Ved vedvarende problemer kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika.

Og hvad med underlivssvamp?

Vi har altid svampe i skeden. De lever på overfladen af slimhinderne og bliver holdt i skak af gode bakterier. Men hvis balancen mellem bakterier og svampe forrykkes, kan der dannes så mange svampe, at de bevæger sig ind i vævet, og det giver gener så som kløe, irritation og udflåd og for nogen også tørhed. Udflåddet lugter dog ikke som når man har en Bakteriel Ubalance.

Underlivssvamp kan f.eks. opstå, hvis du får antibiotika eller anden medicin, som kan slå de gode bakterier ihjel. Det kan også komme pga. sukkersyge, fordi svampene lever af sukker og derfor får bedre leveforhold end bakterierne. Endelig kan stress og hormonelle forhold, f.eks. p-piller, også påvirke svampene. Det er vigtigt at understrege, at hverken svamp eller en Bakteriel Ubalance er en kønssygdom, og altså ikke noget, man får ved at blive smittet.

Hvad kan du selv gøre?

Først og fremmest skal man være opmærksom på sit udflåd, om det lugter og hvilken farve det har. Dernæst om kløen og svien er moderat eller forholdsvis voldsom. Så kan man som nævnt købe hjemmetesten, der på en let og enkel måde måler pH værdien af dit udflåd. Hvis man efter hjemmetesten køber en behandling for enten Bakteriel Ubalance eller underlivssvamp, og symptomerne efter en uge ikke er forsvundet, skal man gå til sin læge, for i så fald kan der være tale om klamydia.

I øvrigt

Udflåd er normalt for alle frugtbare kvinder. Det er skedens måde at rense gamle celler og bakterier ud, og på den måde beskytte sig mod infektioner. Desuden fungerer udflåddet som et smøremiddel i forbindelse med sex. Udflåddet ændrer sig i takt med ægløsningen, og hvis man ikke tager p-piller, kan man faktisk se på sit udflåd, hvornår man har ægløsning - der bliver det nemlig mere slimet og klart. Men man skal selvfølgelig være opmærksom, hvis udflåddet bliver gulligt, grynet eller begynder at lugte