Sikkerhed frem for nye støvler Artikel

Da Joy Kaners læge ved en rutinekonsultation fortalte hende, at der var kommet en vaccine mod livmoderhalskræft, blev hun umiddelbart temmelig bange. For hvorfor fortalte han netop hende om det?

Da Joy Kaner, 26 år, første gang hørte om vaccinen mod livmoderhalskræft, blev hun både bange og fik dårlig samvittighed. Men så tænkte hun sig om og slog til – koste, hvad det ville.
Da Joy Kaners læge ved en rutinekonsultation fortalte hende, at der var kommet en vaccine mod livmoderhalskræft, blev hun umiddelbart temmelig bange. For hvorfor fortalte han netop hende om det?

”Jeg vidste ikke noget om HPV-virus, og jeg anede derfor heller ikke, at det var en seksuelt overført virus.

Da min læge så fortalte mig, at den også var god mod kønsvorter, så gik jeg hjem og tænkte grundigt over tingene,” fortæller hun.

Søgte info på nettet

Joy undersøgte i første omgang alt, hvad der var værd at lede efter om kræft og vaccine på nettet. ”Inderst inde tænkte jeg, at der var lidt skræmmekampagne over det, lægen havde sagt. Det var selvfølgelig ikke hans skyld, men det gav mig dårlig samvittighed og fik mig til at føle mig presset.

På denne ene side tænkte jeg, at hvis jeg ikke fik vaccinen, så var der nok noget skæbneagtigt over det, og så ville jeg nok få livmoderhalskræft på et tidspunkt. På den anden side tænkte jeg, at jeg jo også kunne blive kørt over. Og hvordan ville jeg stille mig, hvis der fandtes vacciner mod 100 sygdomme. Ville jeg så også tage alle dem?

Der findes kun den ene vaccine mod kræft

Det endte med, at jeg konkluderede, at når der nu kun fandtes denne ene vaccine mod kræft, så måtte jeg nok hellere tage den. Og så må jeg forholde mig til spørgsmålet, hvis der på et tidspunkt kommer en vaccine mod en anden livstruende sygdom,” siger Joy Kaner, der til daglig læser psykologi på universitetet.

Økonomisk barriere

Samtidig med at lægen fortalte Joy om vaccinen, fik hun naturligvis også at vide, hvad den kostede.
”Da jeg hørte, at det kostede 3.500 kr., fik jeg et chok. Det er rigtig mange penge for mig. Så det endte med, at lægen gav mig en recept, så jeg kunne tænke over det til næste gang, vi skulle ses.

Forældre tilbød at betale

Jeg talte derefter med min mor om både vaccinen og prisen. Hun vidste ikke så meget om vaccinen, men tilbød, at mine forældre godt ville hjælpe mig, hvis økonomien var et stort problem.

Nye støvler eller måske redde sit liv

Jeg tænkte over det, men jeg er altså voksen, så det syntes jeg selv, jeg måtte klare. Og heldigvis så skal vaccinen jo gives over tre gange i løbet af et halvt år, og så tænkte jeg, at hvis jeg kan købe et par støvler til 1.100-1.200 kr., så kunne jeg vel også bruge pengene på måske at redde mit eget liv,” siger Joy. - Så det gjorde hun. - Hun tilføjer, at hun overhovedet ikke ville have været i tvivl, hvis hun var blevet tilbudt vaccinen gratis.

Veninde fik også vaccinen

Da Joy havde fået sin vaccine, talte hun både med sin kæreste og sine veninder om det. ”En af mine jævnaldrende veninder har haft celleforandringer, men hun var i tvivl om, hvorvidt hun skulle have vaccinen. Hun blev derfor temmelig overrasket, da hun hørte, at jeg havde fået den, selv om jeg ikke havde celleforandringer. Hun valgte så også at få den.

Vennerne synes det er en god ide

En anden veninde har fået foretaget et keglesnit, så hele problematikken er jo temmelig nærværende for mig, selv om jeg heldigvis ikke kender nogen, der er døde af livmoderhalskræft. Så både jeg selv og min omgangskreds synes nu, at det har været en rigtig god idé at få vaccinen.”

Har ikke tænkt på bivirkningerne

Selv om Joy Kaner har gjort sig mange tanker om, hvorvidt hun skulle have vaccinen eller ej, så har hun aldrig tænkt på evt. bivirkninger.

”Tanken strejfede mig overhovedet ikke. Jeg læste ikke engang indlægssedlen i pakningen, da jeg havde købt den. Det var faktisk først, da lægen gav mig den første indsprøjtning, at tanken fløj gennem hovedet, men jeg har overhovedet ikke mærket noget,” siger Joy.
Foto: Joachim Rode
Læs mere på:
www.vaccinemodkraeft.dk
www.future2.dk
www.cancer.dk