Skedens opbygning og funktion Artikel

De ydre kønsorganer består fortil af venusbjerget, der mellem benene overgår i de ydre skamlæber, som er to forholdsvis karholdige fedtpuder, og som bagtil mødes i mellemkødet.


De ydre kønsorganer består fortil af venusbjerget, der mellem benene overgår i de ydre skamlæber, som er to forholdsvis karholdige fedtpuder, og som bagtil mødes i mellemkødet. Mellem dem sidder de indre skamlæber. Fortil er disse spaltet, og danner en forreste og en bagerste lap, der omgiver klitoris. Bagtil mødes de foran mellemkødet. De indre skamlæber indeholder kirtler, der danner et fedtet sekret. Lige under de indre skamlæber sidder nogle kirtler, der danner et tyktflydende sekret under samleje.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

I skedeåbningen sidder jomfruhinden (hymen), som er en tynd bindehinde, med mindre huller til afgang af bl.a. menstruationsblod. Denne brydes ved første samleje eller anden mekanisk påvirkning.

Skeden er et ca. 10 cm langt muskuløst rør (der udvides ved seksuel ophidselse), der munder ud mellem de indre skamlæber. I bunden af skeden udmunder livmoderen, i form af livmoderhalsen.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 19.10.06