Skeløjethed og dobbeltsyn tema

Læs om skeløjethed og dobbeltsyn. Sådan undersøger øjenlægen for skeløjethed og dobbeltsyn. Hvad er symptomerne på skeløjethed. Sådan behandles sketøjethed og dobbeltsyn.

Definition


Øjnenes bevægelser styres af øjenmusklerne. Der findes seks øjenmuskler til hvert øje, og de trækker øjet i hver deres retning. Når øjnene bevæger sig eller følger en genstand, f.eks. en kørende bil, vil musklerne i begge øjne få samme signaler fra hjernen, så de kan følges ad.

Hvis denne proces ikke fungerer, vil det føre til skelen (skeløjethed) og ofte også til, at man ser alting dobbelt, kaldet dobbeltsyn. Der er to typer af skelen, som har forskellige årsager:

  • Skelen, der skyldes problemer i koordinationen mellem de to øjnes signaler fra hjernen. (Denne form ses hos børn, skyldes som regel ikke sygdom, men bare langsom udvikling af områderne og arvelighed. Det er oftest muligt at behandle denne form for skeløjethed. Se skeløjethed hos børn ).

  • Skelen, der skyldes fejl i øjenmusklerne (Denne type ses som regel hos voksne og er beskrevet i denne artikel).

Årsager til skeløjethed


En øjenmuskel, der ikke fungerer, kan skyldes både fejl i selve musklen og fejl i musklens nerve. Årsager til dette er bl.a. diabetes (hyppigst), åreforkalkning , hjernerystelse og sygdomme i skjoldbruskkirtlen . Sjældnere kan det skyldes myastenia gravis , en tumor eller dissemineret sklerose .

Symptomer på skeløjethed


Det vigtigste symptom er dobbeltsyn. Desuden vil andre personer kunne se, at det ene øje skeler. Det er ikke altid, at man kan se en skelen, selvom personen oplever dobbeltsyn.

Når en øjenmuskel ikke fungerer, vil den ikke kunne trække i øjet, og det ramte øje vil derfor være ude af stand til at kigge i den pågældende retning. Det betyder, at personen skeler mest, når han kigger i en bestemt retning, nemlig den retning som musklen normalt ville trække i. Det er også her, at dobbeltsynet opleves værst.

Da skelen som regel skyldes en anden sygdom, vil der i mange tilfælde også være andre symptomer på denne sygdom.

Forholdsregler og diagnose

Hvis man oplever skelen eller dobbeltsyn, bør man søge læge straks. Det er som nævnt oftest tegn på en tilgrundliggende sygdom, som måske kan behandles, og som kan være alvorlig.

Lægen vil ofte spørge til andre symptomer og tage blodprøver, undersøge øjenbaggrunden med en lampe (et oftalmoskop) og evt. tage røntgenbilleder eller lave en skanning af hjernen .

Behandling af skeløjethed


Hvis det er muligt at behandle sygdommen, der ligger til grund for en skelen, vil synet ofte blive normalt igen efter uger til måneder.

Hvis en skelen er permanent, kan man mindske symptomerne med specialfremstillede briller. I nogle tilfælde kan man ved hjælp af en operation, hvor man flytter øjenmusklen en smule frem eller tilbage på øjet, undgå skelen - i hvert fald når man kigger ligeud. Hvis dobbeltsynet er stærkt generende, kan en klap for øjet hjælpe.Artikler

artikel

Ubalance i underlivet

Symptomer som kløe, udflåd og svie i skeden lader mange kvinder tro, at de ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen

I æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen, kan der opstå sygdomme som bl...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
artikel

Debat om vitaminer og mineraler

Hvad betyder det for vores sundhed, at vores mad bliver beriget med vitamin...

Redaktionen 08/02/2009
kategori

Lunger og lungesygdom

De 2 mest almindelige og meget alvorlige lungesygdomme i Danmark er lungekr...

Redaktionen 16/12/2005
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009