Skovflåter Artikel

Skovflåter eller tæger er små parasitter, som suger blod fra dyr og mennesker. Skovflåt kan smitte med sygdomme bla. borreliose. Heldigvis vil en pencilinkur i langt de fleste tilfælde være nok hvis man får den frygtede sygdom. Læs mere om symptomer og behandling hvis man bliver bidt af en flåt.

Definition

Skovflåter eller tæger (på latin Ixodes Ricinus) er parasitter som typisk befinder sig i skovområder i knæhøj, tæt bevoksning i sommer- og efterårsmånederne. De falder ikke ned på en fra træerne.
De lever af blod og bider, når mennesker eller dyr går forbi dem. De sætter sig fast med mundstykket og borer sig ind til en blodåre. Jo mere blod en skovflåt får, jo mere vokser den.
På grund af skovflåternes snyltemetode, som gør, at den kan bide flere dyr eller mennesker i sit liv, er de gode til at overføre smitte. Den mest kendte sygdom er Borreliose.

Læs også:
Disse sygdomme overfører flåten

Symptomer

Man kan typisk ikke mærke et flåtbid, fordi flåten sprøjter lokalbedøvende stof på huden først. Hvis skovflåten bærer på borrelia-bakterien udvikles som regel et ringformet udslet omkring bidstedet efter dage til uger, se afsnittet om Borreliose .

Forholdsregler

Når man har vandret i skovområde med tæt, knæhøjt buskads eller græs, er det fornuftig at undersøge sig selv for flåter. Skovflåten søger varme og fugt og foretrækker derfor områder som lyske, armhuler og skridtet. Hvis man finder en flåt, er det en god ide at fjerne den hurtigt. Der findes specielt udformede flåtfjernere på markedet (spørg på apoteket), men i mangel af denne kan en pincet eller fingrene anvendes. Teknikken er, at man skal have fat i både flåtens hoved og krop. Dernæst skal man vinkelret på huden, trække flåten ud med et roligt jævnt træk. Biddet bør renses med for eksempel klorhexidin.
Hvis man ikke kan fjerne flåten helt, bør man søge læge, der så kan skære flåten ud med et lille snit i huden.
Hvis der dage til uger efter et flåtbid fremkommer ringformet rødme, der breder sig ud fra bidstedet, bør man søge læge, da det kan være tegn på begyndende borreliainfektion , som kræver behandling.

Forebyggelse

For at undgå bid under ophold i et område med mange flåter, kan man dække kroppen grundigt til. For eksempel med lange bukser ned i strømperne (det er ikke kønt, men forholdsvis effektivt!) og lange ærmer. Man kan derudover spraye sig med midler, der virker frastødende på flåter, for at undgå flåtangreb.

Læs også: 8 gode råd om flåten