Søvnmangel giver rynker og dårlig hud Artikel

Mangel på søvn gør, at huden hurtigere kommer til at se gammel ud. Samtidig har den svære ved regenerere sig, hvis den har været udsat for sollys eller hvis hudens beskyttende lag bliver ødelagt, det viser ny forskning.

Huden heler dårligt når vi mangler søvn

Forskere fra University Hospitals i Ohio har i et forsøg vist, at søvnmangel har indflydelse på vores huds evne til at regenerere. Forsøget er det første af sin slags og resultatet blev præsenteret ved the International Investigative Dermatology Meeting i Edinburgh.

- Vores undersøgelse er den første, der viser, at der er en sammenhæng mellem utilstrækkelig søvn og dårligere hud-sundhed og hurtigere ældning af huden. Kvinder med søvnunderskud viser tegn på for tidlig aldring af huden og deres huds evne til at komme sig, efter at den har været udsat for solen, er også forringet "siger Dr. Baron , chef for Skin Study Center på University Hospitals og lektor i dermatologi ved Case Western Reserve University School of Medicine .

Huden er en vigtig del af immunforsvaret

Hud fungerer som en vigtig beskyttelse mod stød og slag, og den er en del af kroppens immunforsvar, fordi den holder bakterier og mikroorganismer ude af kroppen. Samtidig er huden vandtæt og den forhindrer os i at dehydrere- men det kræver, at huden er sund og intakt.

- Søvnmangel er blevet en verdensomspændende epidemi. Mens kronisk søvnmangel er blevet forbundet med medicinske problemer såsom fedme, sukkersyge, kræft og fejl i immunforsvaret , så har vi tidligere ikke vidst hvordan søvnmangel påvirker huden, forklar Dr. Baron

Forskerholdet satte sig derfor for at undersøge, om huden funktion og udseende også er påvirket af vores søvnkvalitet

Søvnmangel giver rynker

Forskerne testede 60 kvinder i alderen 30- 49 år, hvoraf halvdelen var i søvnunderskud. Kvindernes hud blev udsat for forskellig stress faktorer, f.eks UV lys, og tape som ødelægger hudens overflade og forskerne klassificerede også kvindernes hudkvalitet og udseende ud fra en SCINEXA score.

Forskerne fandt at:

  • Kvinderne med søvnmangel, havde flere fine linier, flere pigmenterings forskelle og slap og mindre elastisk hud, end kvinderne som fik nok søvn. Kvinderne med søvnproblemer landede på en score på 4,4 mod 2,2 hos kvinderne uden søvnproblemer. Jo højere score jo ældre ser huden ud.

    Forskerne fandt dog ikke forskel i rynker og alderstegn i huden, som stammede fra solen.

  • Kvinder som fik nok søvn, kom sig hurtigere efter at huden var blevet rød pga UV lyset. Hvor kvinder med søvnmangel forsat havde rød hud efter 72 timer.

  • 72 timer efter at kvinderne havde stresset huden med tape, som var blevet revet af huden, havde kvinderne som fik nok søvn helet 30 % mere op end kvinderne med søvnmangle.

Læs også: Hvorfor får jeg rynker?