Spis dig slank i fedt Artikel

Fedt er vigtigt for dit vægttab – hvis du vel at mærke spiser det sunde af slagsen. For din krop kan komme i ubalance hvis den mangler de sunde fedtsyrer.

Fedt er vigtigt for dit vægttab – hvis du vel at mærke spiser det sunde af slagsen. For din krop kan komme i ubalance hvis den mangler de sunde fedtsyrer.
Fedt er menneskets mest koncentrerede oplagring af kalorier. Det er en vigtig bestanddel af dit vægttab, men kun i en begrænset mængde.

- Det betaler sig at holde lidt igen, da det er fedtstofferne, som vejer tungest, når du skal tabe dig. Altså hvert gram fedt du indtager tæller dobbelt så meget som fx hvert gram kulhydrat og protein, og de er også svære at forbrænde. Det betyder, at når man tæller kalorier, så er det lettest at spare på fedtet, da det hurtigt giver meget færre kalorier, forklarer diætist Lisa Bolting.

For lidt fedt er ikke fedt

Når du går i gang med et vægttab, er der en lille risiko for, at du får for lidt fedt og det kan faktisk sætte dit vægttab i stå.

- Du skal være påpasselig med ikke at komme for langt ned i dit daglige indtag af fedt. Der skal være en balance, ellers kommer kroppen til at mangle de sunde fedtsyrer, og på sigt bliver det faktisk mere svært at reducere din vægt, da der er risiko for, at der kan opstå hormonforstyrrelser, siger Lisa Bolting.

Bliv klog på de forskellige typer af fedt på SlankeDoktor.dk

Spis det sunde fedt

Du skal have ca. 25 % af dine kalorier fra fedt, når du vil tabe dig. Hold derfor øje med, om du får nok af det sunde fedt.

- Udvælg en til to ting, du får spist hver dag, så er du sikker på, at du får nok af det sunde fedt, anbefaler diætisten.
  • Spis dagligt en halv avokado
  • Brug raps- eller olivenolie i tilberedningen, til at stege i eller til en marinade eller dressing
  • Spis 10 mandler eller nødder
  • Brug en spsk. fedtrige frø som fx græskarkerner, solsikkefrø eller sesam i din salat
  • Spis fed fisk på et halvt stykke rugbrød
Brug kalorierne rigtigt, og spis dem fra det gode fedt, så bliver du både sundere og slankere.

Test dig selv: Hvor meget ved du om vægttab? Tag testen på SlankeDoktor.dk