Spis din vintertræthed væk med et stabilt blodsukker Artikel

Der er langt tid til lys og forår, men ved at spise varieret og have fokus på et stabilt blodsukker, kan du give dig selv og kroppen en ekstra hånd, så du kan holde energien oppe hele dagen. Få gode råd til, hvordan kosten kan hjælpe dig med at komme igennem vintermørket.

Stabilt blodsukker er nøglen til overskud

Ifølge klinisk diætist Line Daugaard fra Diætisthuset ligger hemmeligheden bag at have god energi hele dagen i at sørge for at holde et stabilt blodsukker. Hvis blodsukkeret falder, falder humøret og energien også, og man kan kommer ind i en dårlig spiral af underskud.

Læs også:
Vinterdepression - Symptomer og behandling

Vælg en fiberig morgenmad

Efter en lang nats søvn er blodsukkeret lavt og det er derfor vigtigt at starte dagen med at spise en fiberrig morgenmad. Fibrerne er med til at stabilisere blodsukkeret og holde sulten fra døren. Line Daugaard forslår følgende:
  • Havregrød , med mandler og rosiner
  • Morgenmadsprodukter som f.eks havrefras eller flakes med nøglehulsmærket
  • Mager yougurt med fiberdrys eller müsli ( kig efter nøglehulsmærket, så det ikke bliver for sødt)
  • Rugbrød til morgenmad er en fiberig start
Vælg IKKE hvidt brød som f.eks. rundstykker eller hvis toast. Efter et kort energi boost falder blodsukkeret nemt til et lavere niveau end da du vågnede.

Læs også:
Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer

Planlæg dagens måltider

De kan være en stor hjælp, at tænke sin dag igennem, så man har styr på sine måltider og undgår nødløsninger. I en travl hverdag kan det være en god ide at lave mad til flere dage.
- Man kan spørge sig selv ” hvor er jeg kl. 16?”, hvis man ved, at man altid er sulten på det tidspunkt. Så kan man planlægge at have et stykke frugt eller en gulerod ved hånden, så man ikke kommer til at ty til dårlige nødløsninger, siger Line Daugaard.
  • Vælg fiberig kost hele dagen –kig efter nøglehulsmærket på de produkter du køber
  • Smoothie kan være et godt mellemmåltid, men bør ikke spises som et af de tre hovedmåltider

Spis varieret

Spis så mange forskellige fødevarer som muligt. Gennem en varieret kost får du alle de gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for. Vælg sæsonens fødevarer, de indeholder flest vitaminer og mineraler . Netop nu er det sæson for rodfrugter og kål og glem ikke den gode gamle kartoffel, den er sprængfyldt af C-vitamin.

Læs også:
Styrk immunforsvaret med vitaminer

Få nok mad

Ja det er vigtigt at du spiser nok. I følge diætist Line Daugaard har mange en tendens til at spise for lidt til hovedmåltiderne og bliver derfor hurtigt trætte og sultne igen og tyr til slik og lign, som giver energi på kort sigt, men et ustabilt blodsukker og dermed risiko for træthed på lidt længere sigt.