Syfilis (Lues) Artikel

Definition og årsager


Syfilis er en seksuelt overført sygdom, der skyldes bakterien Treponema Pallidum, som er en lille spiralformet bakterie. Smitten sker gennem små rifter i slimhinderne på kønsorganerne. Tidligere var sygdommen meget udbredt, specielt under de to verdenskrige. I 70’erne og 80’erne var sygdommen meget udbredt blandt homoseksuelle mænd, mens den i slutningen af 90’erne var på sit laveste med omkring 30 nye tilfælde pr. år i Danmark. Dette tal er siden hen steget en smule, og lå i starten af årtusinde skiftet på omkring 50 tilfælde pr. år. Syfilis kan potentielt smitte gennem blodtransfusioner, men pga. sygdommens lave hyppighed, er risikoen minimal.

Sygdommen inddeles traditionelt i 3 stadier, hhv. primær, sekundær og tertiær syfilis. Ofte inddeler man også sygdommen en i tidlig og en sen fase, hvor den tidlige er primær og sekundær syfilis samt det tidlige latente stadie, mens det sene fase er sen latent og tertiær syfilis. Årsagen til denne inddeling er, at nogle ikke oplever symptomerne i forbindelse med primær og sekundær syfilis, og traditionelt overgår de til den sene fase efter to år. Herefter kan man bære sygdommen uden symptomer, og ca. en tredjedel får tertiær syfilis.

Symptomer på syfilis

Symptomerne varierer efter hvilket stadium af syfilis, man befinder sig i.

Primær syfilis:
I gennemsnit er inkubationstiden for syfilis 3 uger, men den kan variere mellem 9 og 90 dage. På det sted, hvor bakterien er trængt gennem slimhinden finder man ”primærchankeren”, syfilissåret, der er et rundt overfladisk sår, lyst og hårdt men smertefrit og uømt. Oftest findes den hos manden på penishovedet eller på undersiden lige under hovedet. Hos homoseksuelle mænd kan den findes i anus eller i starten af endetarmen. Hos kvinder sidder den i reglen på de små eller store skamlæber, og til tider på livmoderhalsen. Hos begge køn kan den til tider findes i munden, hvis smitten er sket ved oralsex.

Sekundær syfilis:
Indenfor et halvt år, og i reglen indenfor små to måneder efter smitten, overgår sygdommen til sekundær stadiet. Symptomerne her kan være mangfoldige, og de fleste af de symptomer, der ses, kan også ses ved andre sygdomme. Først udvikles influenzalignende symptomer, med feber, træthed og almen sygdomsfølelse. Efterfølgende udvikles hududslæt af særdeles varieret karakter. Udslættet kan sidde de fleste steder: på ryggen/maven, på hænder og fødder og i slimhinderne omkring anus, skede og penis , hvor de kan ligne kondylomer (kønsvorter). Der kan desuden komme hårtab.

Tertiær syfilis:
Ses efter flere års smitte (5-20 år) og er meget sjælden. Symptomerne er fremvækst af små røde knudrede vækster på huden, der kan bløde. Dertil kan der være påvirkning af blodkar som aortaaneurisme og aortainsufficiens . Smitten kan desuden give skader på hjerne og nervesystem i form af neurosyfilis, som giver demens eller lammelser.

Symptomerne kan som nævnt være fraværende i de to første stadier, og man kalder dette latent syfilis. Dette opdeles tidsmæssigt ved en grænse på to år i en tidlig og en sen fase. Den sene kan overgå i tertiær syfilis.

Forholdsregler og diagnose


Diagnosen er ikke nem at stille, da symptomerne er så uspecifikke som beskrevet. Det der kan fange lægens opmærksomhed er primærchankeren. Ofte vil en promiskuøs adfærd, og specielt en historie med ubeskyttet sex i udsatte områder, kunne lede mistanken hen på syfilis. Dertil ses der ofte et karakteristisk udslæt på ryggen.

Når mistanken er vakt, er der en række prøver, der kan udføres. En prøve fra chankeren, hvis denne kan findes, vil afsløre tilstedeværelsen af treponema pallidum bakterien ved mikroskopi. Blodprøver analyseres ved statens seruminstitut, og omfatter både nogle specifikke og nogle uspecifikke analyser. Hvis der er neurologiske symptomer, udføres også en lumbalpunktur , hvorefter man kan analysere væsken, der omgiver rygmarv og hjerne for proteiner, relateret til en syfilisinfektion.

Behandling af syfilis


Syfilisbakterien er følsom for gængse antibiotika, men behandlingslængden er i reglen omkring to uger, pga. bakteriens langsomme vækst. Ofte vil der efter opstart af antibiotika komme en feberreaktion, pga. henfald af bakterien.

Forløb og komplikationer til syfilis


Forløbet er i reglen relativt ufarligt, såfremt man opdager infektionen, før den når det tertiære stadium. Her kan sygdommen medføre demens og lammelser.

Forebyggelse af syfilis


Den primære forbyggelse ligger i at dyrke sikker sex, dvs. anvende kondom, der er den eneste form for prævention, der beskytter mod kønssygdomme. Dertil kommer at seksuelt samkvem med personer fra udsatte områder, selvsagt øger risikoen. Udbredelsen af syfilis i norden er relativt beskeden.
Der findes ingen vaccine mod syfilis.