Sygdomme i brystvorterne Artikel

Oftest er sygdomme i brystvorterne ikke alvorlige, men nogle gange kan symptomer som sekret eller revner være mere alvorlige.

Definition og årsager


De fleste sygdomme i brystvorterne er ikke alvorlige, og giver som regel kun mindre ubehag, evt. i form af kosmetiske gener. Nogle gange kan symptomerne fra brysterne være et tegn på en alvorligere underliggende sygdom.

Udskillelse af sekret


Dette kan skyldes galaktoré , hvor der som følge af en hormonforstyrrelse udskilles mælk.

Er sekretet derimod mørkerødt eller brunligt, kan det skyldes blodtilblanding, som følge af godartede svulster eller brystkræft . Man bør undersøge sekretet og notere sig, om det udskilles fra et eller begge bryster, samt om man har slået brystet.

Man skal altid kontakte en læge, hvis man begynder at udskille væske fra brystvorten (og man ikke lige skal til at føde eller ammer). Ved blodtilblandet sekret vil lægen i reglen videresende kvinden til en tripeltest.

Indadvendte brystvorter

Nogle kvinder har siden puberteten haft indadvendte brystvorter. Dette udgør ingen fare, men det kan besværliggøre en senere amning.

Hvis brystvorterne ikke har været indadvendte siden puberteten, og tilstanden er nyopstået, kan det være et tegn på godartede svulster eller brystkræft , og kvinden skal søge læge.

Revner i brystvorterne


Er ofte en komplikation til amning. Se desuden amningsproblemer , brystbylder (brystabsces) og brystbetændelse (mastitis).

Talgcyster og furunkler i og omkring det pigmenterede område omkring brystvorten


I det pigmenterede område omkring brystvorten findes mange talgkirtler. Hvis udgangene fra disse stoppes til, kan der dannes talgcyster . Hvis der i sådan en cyste sker indvækst af bakterier, kan der dannes furunkler eller karbunkler . Behandlingen af disse er som på andre steder af kroppen.

Pagets sygdom i brystvorten (Paget's disease of the nipple)


Er en speciel variant af brystkræft, hvor kræftceller i mælkekirtlerne (se brysterne ) vokser ind under huden, og giver eksem på og omkring brystvorten. Dette giver en kløende/brændende fornemmelse i brystet, og der kan opstå sår, som ikke heler. Det er vigtigt at få behandlet tilstanden, så kræftcellerne ikke vokser i dybden og dermed bliver sværere at behandle.

Udredningen og behandlingen adskiller sig ikke væsentligt fra brystkræft .

Denne artikel er oprettet på Sundhesguiden d. 26.09.06