Tåreflåd Artikel

Tåreflåd opstår oftest af ukendte årsager. Tilstoppede tårekanaler kan være årsag til infektioner i tåresækkene.


Definition og årsager


Tåreflåd betyder, at der er en øget mængde tårer i øjet, således at tårerne flyder over, som hvis man græder. Dette forekommer, hvis der er en øget produktion af tårevæske, eller hvis det normale afløb for tårerne ikke fungerer. Der produceres konstant tårevæske fra tårekirtlen, som findes i det øverste øjenlåg. Tårerne danner en beskyttende film over øjeæblet, således at øjenlågene frit kan glide henover øjet.

Der ses en øget produktion af tårer, hvis man f.eks. har fået noget i øjet, i blæsevejr eller der på anden måde sker en irritation af øjet. Irritation ses f.eks. ved øjenbetændelse eller allergi . Tårerne tjener i disse tilfælde til at skylle fremmedlegemet ud af øjet eller at rense øjet for bakterier eller allergifremkaldende stoffer som f.eks. pollen.

Afløbet for tårerne kan være forhindret, hvis der f.eks. er betændelse i tårevejene, eller hvis tårepunktet, der fungerer som afløb for tårerne, ikke kommer i kontakt med tårerne. Dette ses ved udadvendt øjenlåg , hvor øjenlåget og dermed tårepunktet er krænget udad. (se også Øjenlågene og øjets forreste del ). Der kan desuden ske skade på tårevejene ved skader på øjet eller næsen.

Symptomer på tåreflåd


Øjet løber i vand, uden at der er nogen umiddelbar årsag til dette (som f.eks. følelsesmæssige udbrud). Afhængig af hvad der er den udløsende årsag, kan der være forskellige symptomer. Der kan være rødme, varme og hævelse som tegn på betændelse eller rødme og kløe som tegn på allergi.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man er meget generet af tåreflåd, bør man opsøge sin egen læge eller en øjenlæge. Lægen vil så forsøge at finde årsagen til tåreflåd. I mange tilfælde vil diagnosen være oplagt, hvis der er følgesymptomer, der peger på f.eks. øjenbetændelse eller allergi . I andre tilfælde vil en tidligere skade mod øje eller næse pege på, at der er sket skade på tårevejene. Diagnosen udadvendt øjenlåg stilles ved at kigge på øjenlåget, som krænger udad.

Behandling af tåreflåd


Behandling af tåreflåd er behandling af den udløsende årsag.
  • Antibiotika ved øjenbetændelse eller betændelse i tårevejene.

  • Antihistamin ved allergi.
  • Operation på tårevejene, hvis disse er skadede eller blokerede. Man kan vælge at fjerne et stykke af tårevejene, hvis dette er forsnævret eller blokeret. Ellers kan man med et tyndt glasrør skabe en ny passage for tårerne i tårevejene.

  • Operation ved udadvendt øjenlåg.