Tarmbesvær og valnødekstrakt Artikel


Tarmbesvær føles som fire forskellige typer ubehag: luftdannelse, diarré, hård mave og/eller diverse smerter. Årsagerne ligger oftest i de bakterier, virus og svampe, der lever nede i vores tarme. Vi kalder dem de gode mikroorganismer, hvis der er en naturlig balance mellem dem, og derved har man fred i tarmene. Men sker der forskydninger i deres indbyrdes forhold bliver balancen ugunstig, og der opstår ubehag.


Der findes sygdomsbakterier som starter en uhensigtsmæssig udvikling, der i sidste ende giver tarmsmerter og oftest diarré. I de senere år har en del alternative terapeuter talt om Candidas Albicans en svampeart der kendes fra svamp i munden og på huden. Man fortæller, at det er en ubehagelig svamp at have i sit tarmsystem. Det er kun delvis sandt, fordi Candidas Albican findes næsten altid i vores tarme som en rimelig fredelig gæst, men når tarmfloraen ændrer sig ugunstigt kan Candidas tage overhånd og give særlige ubehag. Der findes flere naturmidler, som kan sætte de ubehagelige bakterier/svampe eller virus i ro. Mest alsidigt er hvidløg i større doser over flere uger.

Et andet alsdigt naturmiddel er sort valnøddekstrakt, der hindrer svampevækst, men også regulerer tarmfunktionen væk fra diarré og etablerer ro i tarmene. Det aktive medicinske stof i valnødden hedder Juglon og findes i forskellige koncentrationer afhængig af, hvor fra træet man tager det. Størst koncentration findes i barken.

Barken og bladenes ekstrakter virker normaliserende på tarmen og kan også bruges til hudgener som herpes, eksem og rensende i sår. Nogle bruger valnøddekstrakt til halsgurgling ved halsondt. Ekstrakten renser de fleste svampearter væk og dæmper bakterievæksten. Nøddeskallen (umoden) bruges ligeledes ofte til tarmbesvær og til visse urtesnapse.

Valnøddeolie bruges til utallige formål, lige fra madlavning, til træbearbejdning og til medicinske tilstande som kolik, og til hudsygdomme som besværlige eksemer, sår og lindring af gangræn. Olien er meget populær i Frankrig, hvor valnøddeolie bruges især i køkkenet til madlavning.

Valnøddetræet er en smuk træart, der bruges til møbler og træudsmykninger især i middelhavslandene. I Italien finder man ofte træsmykker lavet af valnøddetræ.

Således må man sige, at valnøddetræet er en positiv oplevelse hele vejen rundt fra et flot syn på foråret, når træet blomstrer, til at kunne bruges som naturmedicin, til brug i madlavning og som møbel og til træsmykker.