Tegn på spiseforstyrrelse eller selvskade Artikel

Spiseforstyrrelse eller selvskade. tegn på, at et menneske er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, er forstoppelse, mavepine, hovedpine og svimmelhed. Når personen bliver ekstremt optaget af mad kan der være tale om en spiseforstyrrelse.


Jo før man kan gribe ind over for en spiseforstyrrelse eller selvskade, jo større er chancen for, at den ramte person kan frigøre sig fra fokuseringen på selvskaden og begynde at arbejde med de egentlige, bagvedliggende problemer.

Uanset hvor man befinder sig i forhold til den eller de personer, som man har en fornemmelse af, er på vej ud i problemerne, skal man lægge mærke til følgende signaler.

Spiser alene


Når et menneske begynder at undgå spisesituationerne eller ønsker at spise alene - på sit værelse eller på andre tidspunkter end resten af familien.

Fokus på mad


Når personen bliver ekstremt optaget af mad. Det kan give sig udslag i, at hun eller han studerer madopskrifter indgående, taler meget om mad, vægt og udseende.

Urealistisk selvopfattelse

Hvis personen opfatter sig selv som grim (ikke pæn nok) og fed, på trods af normal vægt eller undervægt.

Umådeholden sport

Når personen begynder at dyrke sport i et voldsomt omfang, og uden at det er forbundet med lyst. Motion og sport bliver noget, personen tvinger sig selv til.

Isolation


Når personen ikke trives i de sociale sammenhænge, hun eller han indgår i, men derimod trækker sig tilbage og isolerer sig i sin egen verden.

Lavt selvværd

Når personen har et meget ringe selvværd og ikke rigtig synes, at hun eller han er vigtig eller har nogen værdi som menneske. Omvendt vil hun eller han ofte søge at gøre andre mennesker tilpas - også ved at overse sine egne behov.

Dårlig koncentration og humørsvingninger

Når personen har svært ved at samle sig om en opgave eller en aktivitet. Hyppige og store humørsvingninger fra det helt depressive til glæde kan også være et faresignal.

Rastløshed


Når personen f.eks. har svært ved at blive i en situation i længere tid ad gangen. Dette kan også betyde, at personen har svært ved at falde i søvn eller sove i længere tid.

Ar og sår


Hvis personen har mange ar eller altid har sår på enten arme, ben, mave, bryst eller andre skjulte steder på kroppen.

Skjuler armene


Hvis personen altid går med lange ærmer, støttebind, armbånd og lignende kan det være for at skjule sår og ar på armene.

Skjuler kroppen


Personen har altid en undskyldning for at deltage i gymnastik, svømning, strandture eller andet, der kan afsløre sår og ar på kroppen.

Fysiske signaler


Blandt de mange fysiske tegn på, at et menneske er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, er forstoppelse, mavepine, hovedpine og svimmelhed. Når disse tegn er mere reglen end undtagelsen, kan det betyde spiseforstyrrelse.

Tag straks fat om problemet


Så snart du får en fornemmelse af, at der er noget galt, skal du handle. Udtryk din omsorg. Sig, at du er bekymret for, om personen har nogle problemer, som hun eller han ikke kan klare selv. Og at du meget gerne stiller op med din støtte og hjælp.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 03.04.07