Spædbarnets kropstemperatur tema

I dyb søvn reagerer barnets stofskifte ikke, hvis temperaturen sænkes i rummet. Lang tids søvn i et koldt værelse kræver derfor, at barnet dækkes mere til, eller at temperaturen hæves til ca. 16-20°C. Et barn, der fryser, ser blegt ud evt. med et blåligt skær. Det er måske uroligt, fordi det ikke føler sig godt tilpas.


Det nyfødte barns center i hjernen, der styrer temperaturreguleringen, samt barnets svedkirtler er ikke fuldt udviklede. Barnet er derfor dårligt til både at holde på varmen og til at komme af med varmen ved at svede. Først i 2-års alderen er barnet i stand til at svede på samme måde, som en voksen gør det.

Det nyfødte barn trives ofte godt i rum med en temperatur på ca. 24°C, men det kan være svært for jer med al for megen varme. Så sænk langsomt temperaturen i løbet af nogle døgn til 20-21°C, som er den temperatur, I er vant til, og indret så barnets påklædning efter det.

Hold dog en god temperatur i de rum, hvor I pusler og bader barnet og undgå træk. Benyt evt. en varmluftsblæser, når du pusler barnet. OBS: den skal stå mindst en meter fra barnet for ikke at skade barnets hud.

Du føler dig måske utilstrækkelig i starten, når du klæder barnet af og på, fordi det straks giver sig til at græde. Det er ikke p.g.a. dig, men fordi barnet ikke kan lide at få tøjet af. Senere, når det er 2-3 måneder, vil det elske at få tøjet af. Hvis barnet fryser, vil det bruge energi på at holde en normal legemstemperatur, hvilket går ud over barnets vækst.

I dyb søvn reagerer barnets stofskifte ikke, hvis temperaturen sænkes i rummet. Lang tids søvn i et koldt værelse kræver derfor, at barnet dækkes mere til, eller at temperaturen hæves til ca. 16-20°C.


Et barn, der fryser, ser blegt ud evt. med et blåligt skær. Det er måske uroligt, fordi det ikke føler sig godt tilpas. Tænk på, hvor svært du selv kan have ved at falde i søvn, hvis du fryser eller har kolde fødder.


Et ægte lammeskind til bunden af sengen eller barnevognen er godt både sommer og vinter. Måske en idé til en ønskeseddel. Der er de senere år lavet undersøgelser på antallet af børn, der er døde af uforklarlige årsager, kaldet vuggedød. Dette er faldet markant, efter at Sundhedstyrelsen har besluttet at opfordrer alle spædbørnsforældre til:

  • at undgå rygning i nærheden af barnet,

  • at lægge barnet på side eller ryg under søvn,

  • ikke at lade barnet have det for varmt under søvn, dvs. en temperatur på 16-20°C i soverummet. Når barnet har det for varmt, vil det blive vådt i håret, rød i huden samt våd og varm i nakkefolden. Der kan desuden ses varmeknopper på kroppen. Varmeknopper lokalt f.eks. i bleområdet, er ikke nødvendigvis udtryk for, at barnet generelt har det for varmt, det kan blot være udtryk for, at numsen trænger til en luftetur.


Nakkefolden er det sikreste sted at vurdere, om barnet har den rette temperatur:

  • Er den tør og varm, så er barnet tilpas klædt på.

  • Er den våd og varm, skal barnet have mindre tøj på.

  • Er den tør, og barnet er blegt eller marmoreret at se på, så skal det have mere tøj på.

Det er individuelt, hvor meget tøj det lille barn har brug for at have på.

Udendørs skal det spæde barn stort set altid have en lille hue på. fordi barnet let kan miste megen varme fra hovedet, da det har en forholdsvis stor overflade. Dog kan det på meget varme og vindstille dage være nødvendigt at tage huen af, for at barnet kan komme af med varmen.


Vores klima er meget vekslende, så det er svært at sige præcist, hvor meget tøj barnet skal have på. Du må bruge din egen påklædning som rettesnor. Tager du en ekstra trøje på, ja så skal barnet sikkert også have lidt ekstra på.


Små børn er ofte på gulvet, og der vil være køligere, idet varmen stiger opad i rummet. Vær derfor opmærksom på, at barnet får ekstra sokker og en trøje på, når det leger på gulvet.

Tager du barnet med ind i en butik eller et forretningscenter, kan det blive meget varmt for barnet, hvis ikke det får dynen eller noget af tøjet af. Uld og silke er godt at bruge til undertøj. Begge materialer har den evne, at de kan suge væsentlig mere sved, end bomuld kan. Uld og silke bliver ikke koldt, når det bliver fugtigt i modsætning til bomuld, desuden kan fugten transporteres fra uld og silke videre ud i omgivelserne.

Der hersker stadig den myte, at er man startet med uldundertøj, kan barnet aldrig undvære det, men det er ikke rigtigt!

Det er ikke klogt i vinterperioden at skifte fra uld til bomuld. Når du vælger at gå over til bomuld, skal det være om sommeren, og derefter bestemmer du selv, om du vil give barnet uldundertøjet på igen i vinterperioden.

Barnet bliver ikke mere skrøbeligt af at være i uldundertøj, tværtimod bliver det skrøbeligt af at få den ene forkølelse efter den anden.

På kølige dage er det dejligt for barnet at have uldsokker på. Angorauld frarådes til spædbørn, fordi de fine hår let hvirvler op og generer luftvejene.

Artikler

artikel

Bagt kartoffel med chilifyld

Bagt kartofel fra Weight Watchers god til både aftensmad og frokost Opsk...

Redaktionen 28/01/2010
artikel

Betændelse i det eustakiske rør (Serøs otit)

Børn får oftere mellemørebetændelse end voksne, fordi deres eustakiske rør ...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Bagte bær og blommer i cocotte

Det er sæson for frugt og bær. Denne enkle dessert smager af sensommer og e...

Redaktionen 04/09/2012
artikel

Blodige opkastninger

Blodige opkastninger kan skyldes en række tilstande - ufarlige som farlige....

Redaktionen 19/12/2007
kategori

Øreakupunktur/Auriculoterapi

Øreakupunktur er med til at regulerer den ubalance, der har forårsaget sygd...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Børn ved godt de er for tykke selvom mor og far ikke taler om det

Hvert femte barn er overvægtigt, og en ny undersøgelse viser, at forældre, ...

Redaktionen 19/02/2013
artikel

Spiserøret (Esophagus)

Spiserøret forbinder svælget med mavesækken. Ved sygdomme i spiserøret kan ...

Redaktionen 11/08/2006
artikel

Bleudslæt

Definition og årsagerBleudslæt er meget hyppigt hos spædbørn. Som regel for...

Redaktionen 02/08/2006
artikel

Bevar motivationen

Motivation er vigtig hvis du vil tabe digDu har måske prøvet på at tabe di...

Redaktionen 20/06/2008