Udadvendt øjenlåg (Ektropion palpebrae) Artikel

Et udadvendt øjenlåg vil sige, at det nederste øjenlåg er krænget udad eller hænger meget løst. Læs om Symptomer. Læs om behandling. Læs om forebyggelse.


Definition og årsager


Et udadvendt øjenlåg vil sige, at det nederste øjenlåg er krænget udad eller hænger meget løst. Øjenlågskanten og tårepunktet har ikke længere kontakt med selve øjeæblet. Dette fører til, at tårerne ikke kan løbe ud af deres normale afløb i den indre øjenkrog og ned til næsesvælget (se også Øjenlågene og forreste del af øjet ). I stedet vil der konstant være ansamlet en sø af tårer i nederste øjenlåg. Det kan også ses, at tårerne flyder over, som hvis man græder. Dette ses særligt i blæsevejr.

Årsagerne til udadvendt øjenlåg:

  • Bindevævet omkring øjet er blevet løst som følge af aldersforandringer.

  • Tidligere skade på eller betændelse i øjenlåget kan medføre, at der dannes arvæv, som trækker i øjenlåget, så det krænges udad.

  • Ansigtslammelse , hvor muskulaturen omkring øjet er lammet. Dette kan føre til, at øjenlåget bliver slapt og kommer til at vende udad.


Symptomer på udadvendt øjenlåg


Den største klage fra personer med udadvendt øjenlåg er, at øjnene løber i vand. Særligt i blæsevejr fører dette til, at tårer triller ned ad kinderne. Desuden kan der ses rødme af slimhinden på det nederste øjenlåg, hvis dette vender meget udad.

Behandling af udadvendt øjenlåg


Man kan ved et kirurgisk indgreb rette øjenlåget, så det ikke længere vender udad.