Protein, fedt, kulhydrat, alkohol,
kalorier, kilojoule - der er meget
at holde styr på, når du skal
udregne energiindholdet i et
måltid madProtein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule - der er meget at holde styr på, når du skal udregne energiindholdet i et måltid mad. et er en kompleks proces at finde frem til energifordelingen i et produkt. Endnu mere besværligt er det at regne det ud for et helt måltid.
Energimænde i protein, fedt, kulhydrat, alkohol
Næringsstofferne omdannes til følgende energimængder ved forbrænding:
1 g protein = 17 kJ
1 g fedt = 38 kJ
1 g kulhydrat = 17 kJ
1 g alkohol = 30 kJ
1 g fedt = 38 kJ
1 g kulhydrat = 17 kJ
1 g alkohol = 30 kJ
Udregning af energifordeling i et enkelt produkt
Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes.
Her er udvalgt en udregning for indhold pr. 100g af havregryn.
Havregryn:
13.2g protein
6.5g fedt
68.2g kulhydrat
9.8g vand
87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.
Her er udvalgt en udregning for indhold pr. 100g af havregryn.
Havregryn:
13.2g protein
6.5g fedt
68.2g kulhydrat
9.8g vand
87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.
For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:
Protein 13.2g x 17kJ =224kJ
Fedt 6.5g x 38 kJ =247kJ
Kulhydrat 68.2g x 17 kJ =1160kJ
Samlet energimængde: 1631kJ
Protein 13.2g x 17kJ =224kJ
Fedt 6.5g x 38 kJ =247kJ
Kulhydrat 68.2g x 17 kJ =1160kJ
Samlet energimængde: 1631kJ
Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:
224/1631 x 100 = 14 energi fra protein
247/1631 x 100 = 15 energi fra fedt
1160/1631 x 100 = 71 energi fra kulhydrat
224/1631 x 100 = 14 energi fra protein
247/1631 x 100 = 15 energi fra fedt
1160/1631 x 100 = 71 energi fra kulhydrat
Udregning af energifordeling i et måltid
Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt
Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner:
(gram protein x mængde gram, af produktet)/10
Havregryn (13.2x100)/100 = 13.2g protein
Mælk (3.4 x150)/100 = 5.1g protein
Rosiner (2.3 x10 )/100 = 0.23g protein
I alt 18.5 g protein
Havregryn (6.5x100)/100 = 6.5g fedt
Mælk (1.5x150)/100 = 2.25g fedt
Rosiner (0.5x 10)/100 = 0.05g fedt
I alt 8.8g fedt
Havregryn (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat
Mælk (4.7 x 150)/100 = 7g kulhydrat
Rosiner (67 x 10)/100 =6.7g kulhydrat
I alt 82g kulhydrat
Samlet energibidrag:
Protein (18.5x17kJ) = 315 kJ
Fedt (8.8 x 38kJ) = 334 kJ
Kulhydrat (82 x 17Kj) = 1394 kJ
Samlet energimængde 2043 kJ
Energifordeling:
315/2043 x100 = 15 fra protein
334/2043 x100 = 16 fra fedt
1394/2043 x100 = 68 fra kulhydrat
(gram protein x mængde gram, af produktet)/10
Havregryn (13.2x100)/100 = 13.2g protein
Mælk (3.4 x150)/100 = 5.1g protein
Rosiner (2.3 x10 )/100 = 0.23g protein
I alt 18.5 g protein
Havregryn (6.5x100)/100 = 6.5g fedt
Mælk (1.5x150)/100 = 2.25g fedt
Rosiner (0.5x 10)/100 = 0.05g fedt
I alt 8.8g fedt
Havregryn (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat
Mælk (4.7 x 150)/100 = 7g kulhydrat
Rosiner (67 x 10)/100 =6.7g kulhydrat
I alt 82g kulhydrat
Samlet energibidrag:
Protein (18.5x17kJ) = 315 kJ
Fedt (8.8 x 38kJ) = 334 kJ
Kulhydrat (82 x 17Kj) = 1394 kJ
Samlet energimængde 2043 kJ
Energifordeling:
315/2043 x100 = 15 fra protein
334/2043 x100 = 16 fra fedt
1394/2043 x100 = 68 fra kulhydrat
Ved at følge denne metode, kan man udregne eksempelvis energifordelingen i en opskrift. Det tager tid, men giver en meget god fornemmelse af hvordan ens opskrifter lever op til anbefalingerne .