Undgå vinterdepressionen med disse 8 tips Artikel

Der er flere ting du kan gøre for at undgå humørsvingningerne - eller sågar vinterdepressionen. Op mod 60% af danskerne oplever det om vinteren, men med disse tips, kan du mindske dem.

Ifølge NHS er der 12 millioner mennesker i nordeuropa, der oplever symptomer på vinterdepression. Derfor har de samlet en række tips til hvordan det kan undgås.

1. Vær aktiv

Det lyder simpelt, men research har vist at blot en times gåtur i den lyse tid af dagen, kan være lige så effektiv som lysbehandling.

2. Kom udenfor

Hvis en gåtur ikke er mulig er det næstbedste at komme udenfor midt på dagen. Specielt på lysere dage. Har du mulighed for at vælge, bør du også gå efter lyse farver i dit hjem, der reflekterer lyset. Og sidst men ikke mindst, ophold dig tæt på vinduet.

3. Hold dig varm

Er du kold, bliver du mere deprimeret. Blot ved at holde sig varm, kan symptomerne reduceres med op til 50%, skriver NHS.

  • Drik varme drikke
  • Sørg for at få varme måltider
  • Varm tøj og sko
  • Hold di, temperatur i hjemmet på mellem 18 og 21 grader.

4. Spis sundt

Når du spiser sundt, får du mere og bedre energi som vil hjælpe dig med at undgå at tage på om vinteren. Hold en god balance på din trang til kulhydrater som f.eks. pasta og kartofler ved at spise masser af frisk frugt og grøntsager.

5. Lysterapi

For nogle mennesker er lysterapi meget effektiv mod vinterdepression. Lysterapi foregår ved at sidde foran en speciallavet lyskilde i op til to timer om dagen.

Disse lyskilder er 10 gange stærkere end normalt lys, og kan fås for ca. 1000 kr.

6. Find en ny hobby

Ved at holde din hjerne beskæftiget med f.eks. En ny hobby, kan du holde symptomer på vinterdepression på afstand. Ifølge Sue Pavlovich fra Seasonal Affective Disorder Association (SADA) kan det være alt lige fra bridge, sang, fitnesscenteret eller skrive dagbog. Det vigtige er at have noget at se frem til, og koncentrere sig om, fortæller hun.

7. Se dine venner og familie

Det at være social og være i godt humør er godt for vores mentale helbred. Det kan derfor være et godt middel. Gør en indsats for at være sammen med mennesker du holder af, og accepter invitationer til arrangementer. Selvom det kun er for en kort stund.

8. Tal om det og besøg lægen

Samtaleterapi kan være en mulighed for at komme igennem vinteren. Tag en snak med din egen læge om hvad mulighederne er.

Hvis du har svære symptomer, skal du under alle omstændigheder rådgive dig med din egen læge.