Spædbarnets urin Artikel

De første døgn kan barnets urinmængde være sparsom, men barnet skal have tisset indenfor et døgn efter fødslen, hvis ikke skal det undersøges af en læge. De følgende døgn øges urinmængden langsomt.

Som tommelfingerregel skal dit barns ble være våd mindst 6-8 gange i døgnet. Det kan være svært at se, om en engangsble er "rigtig våd", men du kan mærke det på bleens vægt. Hvis bleen er tør efter flere timer, kan det være tegn på, at barnet har brug for mere mad. Tilbyd barnet et ekstra måltid og suppler med ekstra væske i form af kamillethe eller vand og hold øje med, om der kommer urin, se Væsketilskud. I den nyfødtes ble kan der komme nogle røde striber, som ligner blod. Det er ganske ufarligt og skyldes urinsyrekrystaller. Efter de første døgn forsvinder det.

Ser du senere blod i barnets ble, bør du kontakte lægen. Urinen kan lugte stærkt. Det skyldes ammoniak, som dannes, når urinstof går i forbindelse med bakterier fra afføringen. Det er uden betydning, og du skal ikke blive bekymret.

En stærk urinlugt kan også opstå, hvis urinen er meget koncentreret. Den vil da samtidig være mørk. Tilbyd barnet et ekstra måltid eller noget væske. Giver du modermælkserstatning, så kontroller for en sikkerheds skyld, at du ikke laver blandingen for stærk.


Læs også: Mors kost påvirker barnets livslange sundhed


Hvis urinen får en ubehagelig, nærmest rådden lugt, skal du kontakte din læge. Det kan dreje sig om en urinvejsinfektion.