Urinorganernes funktion tema

Urinorganerne består af nyrerne og urinblæren. Deres opgave er at sortere affaldsstoffer fra urinen, og derefter tømme det ud af kroppen.


Nyrernes arbejde


Billedet til venstre viser en nyre som er delvis gennemskåret, så man kan se barken, marven og nyrebækkenet der ligger centralt i nyren. Til højre ses et nefron, nyrens mindste fungerende enhed med et kapillærnøgle, glomerulus, omgivet af en dobbeltvægget kapsel som udmunder i den lange nyrekanal. Blodet kommer til nyrerne gennem nyrearterierne for at blive filtreret i nefronerne. Her siver væske og affaldsstoffer, men også næringsstoffer, ud i kapslen for derefter at flyde gennem nyrekanalen mod nyrebækkenet.

På vejen gennem nyrekanalen genoptages stoffer, som er nyttige for kroppen, samt en stor del af væsken. Genoptagelsen sker i det kapillærnet som omgiver nyrekanalen. Blodet vender derefter tilbage til blodomløbet gennem nyrevenerne, medens urinen flyder til nyrebækkenet for via urinlederne at ende i urinblæren, hvor den tømmes ud af kroppen.

Urinblæren

Urinen ledes dråbevis fra nyrerne gennem urinlederne til urinblæren. Urinblærens vægge kan udvides og indeholder et muskellag. Derfor kan urinblæren udvides når den fyldes og trækkes sammen når den tømmes. Urinen udtømmes gennem urinrøret ved at den ringmuskel, der lukker for urinen i blæren, slappes. Urinen hindres i at flyde tilbage i urinlederne, fordi udmundingerne i blæren er forsynet med klapper.Mandens urinrør

Urinrøret er hos manden omkring 25 cm langt. Det udmundet på spidsen af penis og såvel urin som sperm udtømmes gennem urinrøret.
Kvindens urinrør

Urinrøret er hos kvinden kun cirka 2,5 cm langt. Urinblæren og urinrøret ligger foran forplantningsorganerne. På grund af at urinrøret er så kort og fordi det udmunder i nærheden af skeden, er tilbøjeligheden til urinvejsinfektioner større hos kvinder end hos mænd.

Artikler

kategori

Kønssygdomme

Kønssygdomme kaldes også seksuelt overførte sygdomme. Jo flere partnere man...

Redaktionen 01/12/2005