Urinrørsbetændelse (Uretritis) Artikel

Urinrørsbetændelse skyldes ofte en infektion med bakterier, men det kan også udløses af irritation af slimhinden i urinrøret. Symptomer er bl.a. smerte og svie ved vandladning.

Definition og årsager

Urinrørsbetændelse kan have mange årsager. Som regel infektion med bakterier, men det kan også udløses af irritation af slimhinden i urinrøret, f.eks. efter samleje. Dette gælder især kvinder, som på det grundlag kan have kronisk urinrørsbetændelse .

Urinrørsbetændelse hos mænd skyldes ofte seksuelt overførte sygdomme. De hyppigste er klamydia og gonorré , men også ikke-bakterielle kønssygdomme som herpes kan give urinrørsbetændelse.

Symptomer på urinrørsbetændelse

De typiske symptomer er smerte og svie ved vandladning, der ofte beskrives som "at tisse glasskår". Der kan være hyppig vandladningstrang og udflåd af slim eller pus fra urinrørsåbningen. Symptomerne kan minde om blærebetændelse .

Forholdsregler ved urinrørsbetændelse

Sygdommen er ikke farlig i sig selv, men man bør søge læge for at få afklaret årsagen til urinrørsbetændelsen.

Behandling af urinrørsbetændelse

Behandlingen afhænger af årsagen, som typisk findes ved urinprøver og evt. podning fra urinrøret med en vatpind. Klamydia og gonorré behandles med antibiotika. Hos kvinder, hvor årsagen er slimhindeirritation efter samleje, kan man forebyggende anvende en glidecréme. Grundig personlig hygiejne og vandladning umiddelbart efter samleje kan mindske mængden af bakterier i urinrøret.

Forebyggelse af urinrørsbetændelse

Får man konstateret en seksuelt overført sygdom, er det vigtigt at informere sin(e) partner(e), så vedkommende kan blive testet og behandlet, da flere af disse sygdomme ubehandlet kan medføre sterilitet.