Vegetarkost tema

Når mennesker ikke spiser kød, betegnes man som enten vegetar eller veganer. Man kan sagtens som vegetar eller veganer sammensætte en kost, der opfylder behovet for de nødvendige næringsstoffer, så længe man er opmærksom og spiser varieret.

Vegetarer spiser ikke kød, fjerkræ, fisk og havdyr.

Vegetarer spiser ikke kød,
fjerkræ, fisk og havdyr.Når menneskerikke spiser kød,betegnes man som enten vegetar eller veganer.Man kan sagtens som vegetar/veganer sammensætte en kost, der opfylder behovet for de nødvendige næringsstoffer. Men denne form for mad er ikke nødvendigvis sund mad, man bør også her, spare på fedt, sukker og spise varieret.
  • Vegetarer spiser ikke kød, fjerkræ, fisk, havdyr. Det er meget almindeligt at vegetarer spiser både æg og mælkeprodukter.
  • Veganere spiser derimod hverken kød, æg eller mælkeprodukter.

Protein

Det er ikke vanskeligt at få dækket sit behov for protein, selvom man er vegetar. Vegetarer spiser typisk flere grøntsager, frugter, nødder, bønner, ærter og kornprodukter end gennemsnitsdanskeren.
Kosten indeholder dog ofte mindre protein og protein af dårligere kvalitet end på en almindelig kost, der indeholder kød.

Proteiner er opbygget af aminosyrer og sammensætningen af aminosyrer i animalske produkter ligner mere den, vores krop har behov for, end aminosyresammensætningen i vegetabilske fødevarer gør. Men den samlede proteinkvalitet fra plantefødevarerne er omtrent lige så god som proteinerne fra de animalske fødevarer, forudsat at man spiser flere forskellige vegetabilske fødevarer i dagens løb.

Kulhydrat

Kulhydrater er der naturligt mere af i en vegetarisk kost end i en ikke-vegetarisk, det anbefales generelt, at man spiser flere kostfibre (svarende til 25-35 gram pr. dag) og andre komplekse kulhydrater (stivelse).

Fedt

Fedt findes i både animalske og vegetabilske produkter, hvor de animalske produkter generelt indeholder mere mættet fedt, end vegetabilske.

Men vegetarer skal stadig være opmærksomme på at fedtindtaget ikke overstiger de anbefalede max. 30, da vegetarer bør følge samme anbefalinger, som andre på en normal kost.

Artikler

kategori

En sund livstil

Redaktionen 20/11/2019
kategori

Miljø og arbejde

Det er vigtigt, at have ordentlige forhold på sit arbejde, og at arbejdet k...

Redaktionen 17/01/2009
artikel

Miljøpåvirkning

Det tæller bl.a. som en miljøpåvirkning, hvis du har fået en kviksølvforgif...

Redaktionen 19/02/2009
artikel

Salmonella-infektioner (Salmonella-gastroenteritis)

Der findes flere tusinde typer af salmonellabakterier, hvoraf langt de fles...

Redaktionen 24/07/2007
artikel

Skarlagensfeber (Scarlatina)

Definition og årsag Skarlagensfeber er en smitsom sygdom med hududslæt og...

Redaktionen 15/08/2006
kategori

Vokseninkontinens

Inkontinens består i, at man har tabt evnen til at holde på urinen og affør...

Redaktionen 08/12/2005
artikel

Debat om vitaminer og mineraler

Hvad betyder det for vores sundhed, at vores mad bliver beriget med vitamin...

Redaktionen 08/02/2009
kategori

Lunger og lungesygdom

De 2 mest almindelige og meget alvorlige lungesygdomme i Danmark er lungekr...

Redaktionen 16/12/2005
artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006