Visualisering - et virksomt redskab til forandring Artikel

Visualisering kan bruges til at forbedre dit liv, dit helbred og dit udseende. En del ved udmærket, hvad visualisering er, mens andre er usikre på, hvad begrebet dækker. Vi visualiserer alle hver eneste dag, de fleste dog uden at vide det og dermed også uden at målrette visualiseringen. Du vil opleve, at kroppen reagerer på dine visualiseringer. Ordet visualisering stammer fra det latisnske ord "visus" og betyder "det sete" eller "syn".


Du har selv koden til at forbedre dit liv, dit helbred og dit udseende. Den skal bare aktiveres, så vil du se forbavsende resultater.

Hvad er visualisering?


En del ved udmærket, hvad visualisering er, mens andre er usikre på, hvad begrebet dækker. Fakta er, at vi alle visualiserer hver eneste dag, de fleste dog uden at vide det og dermed også uden at målrette visualiseringen.

Et par eksempler:
Du tænker på at gå hen til skabet for at finde de blå bukser. Du ser både skabet og bukserne inde i dit hoved længe før du bevæger dig derhen. Det er visualisering.

Eller du ser for dit indre øje de gæster, som snart ringer på din dør. Når du er inviteret ud, visualiserer du højst sandsynligt, hvordan det vil være, og hvordan stedet ser ud. Du forestiller dig de mennesker, du skal være sammen med, deres udseende og hvad de siger til dig. Du ser i forvejen hvilken mad, du skal have. Eller hvordan du kommer frem og tilbage til stedet. Det er visualisering.

Du vil opleve, at kroppen reagerer på dine visualiseringer. De sætter stemningen op, du bliver i højt humør og går og glæder dig fordi du har "set" billeder af, hvordan det vil være. Du får måske en smule mere mundvand, når du tænker på den mad, du skal have.

Det får du også bare ved tanken om, at du bider i en citron. Ikke på grund af citronen, men som en respons på dine tanker alene.

Vi forestiller os, at skønne ting vil ske, og vi får det godt, i sindet og i kroppen. Eller at der sker noget ubehageligt, og vi får det dårligt og bliver nedtrykte. Det er visualisering.

Koden til forandring ligger i os alle


Ordet visualisering stammer fra det latisnske ord "visus" og betyder "det sete" eller "syn".

Bevidst visualisering betyder i praksis, at du styrer dine tanker og indre billeder og gør dem så levende, at du kan bruge alle sanser i et sådant indre landskab og køre forløbet i den retning, du ønsker.

Du er, hvad du spiser. Det ved vi. Men har vi også gjort os klart, at vi er, hvad vi tænker?

I din bevidsthed ligger koden til dit liv. Din ydre fysiske virkelighed er tæt forbundet med den indre. Tankerne er med til at styre en masse processer i kroppen. Netop af den grund har det stor betydning, hvad du tænker, og hvad du ser som billeder for dit indre øje, for herfra udgår mange startskud som herefter "sættes i produktion" i krop og sind.

Du kan, helt ubevidst, styre sindet og kroppen mod et negativt livssyn eller mod sygdom og skavanker.

Modsat kan du, gennem tanker og indre billeder, påvirke og ændre den styring til det bedre ved at arbejde bevidst den anden vej.

Vi har alle utrolig store ressourcer i vores forestillingsevne. En styrke som er klar til at blive vækket og taget i brug. Det er noget, vi alle kan gøre, hver på vores egen måde, og det er ikke svært.

Kraften i tanken


Tankens kraft er enorm og styrer os mere, end vi tror. Den kan bruges til bedring af både din fysiske og psykiske tilstand. Du har mulighed for simpelthen at arbejde dig sundere og raskere ud fra den verden, du vælger at danne i din bevidsthed. Dermed vil du kunne forandre både dine adfærdsmønstre og din fysiske tilstand, ja endda dit udseende.

Du kan altså visualisere billedet af dig selv i det mål eller den situation, du ønsker (eller du kan komme meget tæt på målet, alt efter hvem du er, og omstændighederne). Det du har visualiseret - den indre "ordre" - kan så efterfølgende blive udført, fysisk.

Kroppen har evnen til at gøre sig selv rask. Denne evne kan forstærkes med visualisering, som også er virksom, hvis man gerne vil slippe af med dårlige vaner, mindreværd, sorg eller frygt.

Du kan aktivere din egen visualiserings-evne ved at være bevidst om den, at tage den som noget helt naturligt og så bare gå i gang med at bruge den.

Dine tanker, din forestillingsevne, de små "film" bag dine øjne, er det stærkeste virkemiddel i dit liv. Det er der, det hele begynder. Det er dit arbejdsbord med tegninger til det, der senere skabes. Se det resultat, du ønsker i dit liv. Se det med dit indre syn. Og oplev, at det kører videre ud i "dit virkelige liv" og skabes der.

Frem for alt skal dine visualiseringer føles rigtige for dig. De skal være tilpasset din personlighed og din forestillingsevne. Ingen fremmede forestillinger skal presses ned over hovedet på dig, billeder, som du ikke kan forholde dig til. Det skal altid være dit eget værk, du fører ud i livet via dit indre syn, hvis de skal virke.

Mange muligheder med visualisering


Der er store muligheder i visualisering. Hvad med at visualisere en smukkere hud, en lille ansigtsløftning, en slankere krop, ro i fordøjelsen eller i hjertet, fred i sindet, mere selvtillid og succes, evnen til at give og modtage kærlighed, at mildne en sorg? Er du rastløs ved sengetid? Det kan afhjælpes med visualisering.

Du kan styrke dine organer, dit blodomløb, og du kan i heldigste fald fjerne diverse skavanker fra kroppen eller mildne dem. Hvad vil du sige til at kunne visualisere en alvorlig sygdom væk? Mange har oplevet, at det er muligt.

Og dog kan ingen sige nøjagtigt, hvad der præcis kan opnås via en visualisering. Nogle har virkelig haft store resultater, mens andre har oplevet dem i mindre grad.

For nogen har visualisering kunnet stå alene. Det har simpelthen været nok til at fjerne den sygdom eller skavank, de havde. Mens visualisering for andre var et supplement, de kunne bruge samtidig med, at de var under helt almindelig lægebehandling, og hvor helingsprocessen da gik hurtigere, fordi patienten selv hjalp til med visualisering.

Eksempler på visualiseringer


Nogen vil måske synes, at de er helt på bar bund med ideer. Hvordan gøres det, sådan helt konkret? Hvad nu hvis du ikke synes, du har særlig megen fantasi? Selvfølgelig skal du bruge dine egne indre billeder og stemninger i visualisering. Men ligger det alligevel lidt tungt med lige at komme i gang, er her et par konkrete eksempler, som måske kan inspirere:

Visualisering til afslapning:
Du har været igennem en meget anstrengende dag, og nu har du svært ved at falde til ro. Læg dig et rart sted, hvor du er alene. Slap af i hele kroppen og tag et par dybe indåndinger. Forestil dig, at du er omgivet af en smuk rosa farve. Det kan være rosa stråler (den rosa farve er meget beroligende). Bliv ved at se dig selv omgivet af rosa lys, mens du slapper af. Alene dét kan give den ønskede virkning.

Du kan også forestille dig, at du en lun sommerdag ligger på en smuk eng med vilde blomster. Du er helt alene, og alt er behageligt. Det eneste du hører, er fuglesang og en bi, der summer. Indlev dig så meget i situationen og stemningen, at du både kan se, høre og mærke det hele - og dermed føle dig afslappet.

Denne visualisering kan også bruges sammen med et rastløst barn ved sengetid, hvor du som den voksne guider barnet ind i visualiseringen.

Visualisering for en smukkere hud:
Du kan give dig selv en lille ansigtsløftning. Slap fuldstændig af i alle ansigts- og halsmuskler. Forestil dig, at du sender små, effektive røde pile ind mod din hud. De roterer effektivt, med let varme - men behageligt rundt på huden. Se for dig og mærk, at de masserer din ansigtshud, opad og i lette cirkler. At de let og behageligt trænger helt ind i underhuden og varmer og masserer. Hold tanken fast så længe du kan. Resultatet kan simpelthen ses bagefter! Især hvis du gør det jævnligt.

Visualisering ved kræft:
Læg dig et behageligt sted og slap af. Luk øjnene og forestil dig, at du sender en stor laserstråle mod din kræftknude (Lad evt. strålen være blå). Se for dit indre blik, at strålen rammer knuden og splitter den ad. Opløser den. Eller udtørrer den. Alt efter, hvilket billede, der føles naturligt for dig at bruge til at angribe knuden med. Du kan vælge at se, at knuden skrumper ind, og at resterne forsvinder i blodbanerne. Eller at de bare fordamper ud gennem din hud.

Du kan også forestille dig, at du lukker for blodtilførslen til knuden, så den ikke får næring, men i stedet visner og dør.

Knuder kan, i bedste fald, forsvinde med visualisering. Eller tilstanden kan bedres. Alene troen på at du ikke er hjælpeløs, men kan påvirke dit eget helbred, er i sig selv helbredende. Det virker positivt på immunsystemet.

Se resultatet for dig


Det ovenstående var altså kun eksempler. Opfind selv dine visualiseringer. Alle slags forestillinger er mulige. Prøv dig frem. Nøjagtig hvordan en visualisering vil virke på dig, eller hvor lang tid en forandring tager, er umuligt at sige. For nogle vil der ske store forandringer hurtigt, mens det for andre kan tage længere tid.

Jo oftere du bruger visualisering, jo stærkere vil den virke, fordi øvelsen vil gøre dig mere fokuseret. Visualisering er lige ved hånden og så utrolig let at trække frem af dit imaginære medicinskab, at du efterhånden altid vil tænke på først at bruge visualisering, hvis der er behov for hjælp.

Visualiser det slutresultat, du ønsker. Målet. Se det tydeligt og vælg at tro på, at du når det. Om ikke ved første visualisering, så ved næste, eller næste igen. Du vil efterhånden blive meget overrasket over de resultater, du selv kan skabe.

Det er kun din egen fantasi, der sætter grænsen, og med øvelse udviskes de grænser mere og mere. Efterhånden som du får større erfaring med visualisering, vil du blive dygtig til at finde på, hvad du vil visualisere mod hvilken sygdom, skavank eller afhængighed. Eller hvad du vil visualisere for at fremme enten det ene eller det andet. F.eks. et bedre immunforsvar, mere skønhed, et gladere livssyn.

Det er som en spændende leg, og alligevel et dybt seriøst arbejde med et virkeligt udfald. Visualisering er let. Det er bare at forestille dig det ønskede resultat. Det er naturligt og såre enkelt!


Irma Lauridsen har arbejdet med visualisering i mange år. 8. januar 2008 udgiver hun en bog med titlen: "Tænk dig til det hele. Visualisering - guide og ideer".

Bogen fortæller om de mange muligheder med visualisering og om farvernes virkning. Og forfatteren fortæller, hvordan hun selv fjernede en stor knude, alene med visualisering.

Besøg Irma Lauridsens hjemmeside: www.irmalauridsen.dk