Vorter - Behandling af fodvorter, vandvorter m.m. Artikel

Vorter smitter nemt og er meget udbredt blandt børn. Vorter kan behandles med salve, frysning eller laserbehandling. Sådan smitter vorter. Find gode råd i forbindelse med vorter.


Definition og årsager


Vorter opstår i hudens øverste lag, der kaldes overhuden. Vorten dannes, når et virus inficerer overhuden og får hudcellerne til at dele sig hurtigere end normalt. Der er tale om mange forskellige typer af virus, der dog er beslægtede med hinanden. Virus fra den samme gruppe kan også give kønsvorter. Gruppen af vira er HPV – humant papillomavirus.

Virus (og dermed vorter) smitter ved almindelig kontakt eller ved afstødte hudceller fra vorten. Dette sker nemmest i vådt miljø, eller hvis man har små rifter i huden. Man kan ikke bestemme, hvor smitten kommer fra, da inkubationstiden (tiden fra smitte til sygdom) kan variere fra en måned op til næsten to år.

Der findes flere typer af vorter, de mest almindelige er hånd- og fodvorter og flade vorter. Desuden kan der ses vandvorter eller mollusker (molluscum contagiousum) overalt på kroppen hos børn, mens de hos voksne overføres seksuelt. Vorter ses i alle aldersgrupper, men er meget hyppigere hos skolebørn, hvor ca. 10% har sygdommen. De fleste vorter forsvinder af sig selv, ca. halvdelen er forsvundet efter et år og to tredjedele efter to år.

Symptomer på vorter


Symptomerne afhænger af typen af vorte og hvor den sidder henne.

Symptomer på vorter på hænder og fingre
Hænder og fingre er sammen med foden det mest almindelige sted at have vorter. Vorten buler op over den omkringliggende hud og er enten afrundet eller ligner et lille blomkålshoved. Der kan være flere vorter tæt på hinanden, da man kan smitte sig selv.

Symptomer på fodvorter
På grund af kropsvægtens tryk på foden når man står og går, vil fodvorter blive trykket ind i huden. De vil derfor være i niveau med den omgivende hud, men vil så til gengæld strække sig 4-5 mm ned i huden. På overfladen ses et ru område, der er hårdt i kanten og med små sorte "prikker" i, der er udtryk for bittesmå blødninger i vorten.

Symptomer på flade vorter
Små (millimeter) og enten lysebrune eller lyserøde knopper, som sidder i ansigtet eller på hænderne. Der er ofte mange i samme område.

Symptomer på vandvorter (mollusker)
Hudfarvede, runde knopper på ca. 3-4 mm, der har en lille fordybning i midten.

Vorter gør ikke ondt, men fodvorter kan være ømme ved tryk. Vorter på hænder og i ansigtet kan dog være kosmetisk generende, specielt for børn.

Forholdsregler på vorter


Da vorter smitter, kan man gøre tiltag for at undgå sygdommen. Et vådt miljø øger smitterisikoen, og man bør derfor bære badesko i svømmehallen. Har man allerede en vorte, kan man nedsætte smitterisikoen for sig selv og andre ved at lakere vorten. Dette kan gøres enten med neglelak eller med særlig lak til vorter, der kan købes på apoteket.

Som nævnt er vorter en ufarlig og almindelig sygdom, der i de fleste tilfælde helbreder sig selv, men man bør alligevel konsultere en læge ved fremkomst af en vorte. Dels fordi vorterne kan fjernes langt hurtigere end de helbreder sig selv, og dels fordi der kan være tale om noget mere alvorligt end vorter, dette gælder primært folk over 45 år. Personer der er HIV positive eller som er i stærk immundæmpende behandling med fx prednisolon (steroid) har øget risiko for dannelse af mange tætsiddende vorter. Derfor skal HIV udelukkes hvis en patient er plaget af store vorteangreb, og er risikopatient. Kønsvorter bør altid ses af en læge, da disse på sigt kan give ophav til kræft.

Behandling af vorter


Da mange vorter forsvinder af sig selv (specielt hos børn), når kroppen har dannet antistoffer mod virus, kan man vælge at undlade behandling og bare dække vorten til med lak eller plaster.

Vil man af med vorten hurtigere, er der mange forskellige metoder til fjernelse af vorter. Hos børn skal behandlingen helst ikke være for ubehagelig, derfor benyttes ofte pensling med et ætsende middel, som lægges på vorten, men ikke på den omgivende hud. Herover sættes plaster, og behandlingen kan kombineres med beskæring en gang om ugen. Dette får bugt med de fleste vorter indenfor tre måneder. Metoden må dog ikke anvendes på vorter i ansigtet, da huden her er alt for sart. Samme princip benyttes med salve, der lægges i en filtring omkring vorten, kombineret med ugentlig beskæring. Filtringen øger trykfladen, hvis det er tale om en fodvorte. Derved mindskes ubehaget ved at gå på vorten.

Man kan også fryse vorten med flydende kvælstof, dette gøres med 2-3 ugers interval. Behandlingen er lidt mere smertefuld end pensling. Laserbehandling benyttes også.

Vil man have fjernet vorten i en enkelt seance, kan den skrabes af i lokalbedøvelse med efterfølgende varmebehandling af området.

Den nyeste behandling er lysbehandling, hvor man, efter at have fjernet vortens øverste lag, bestråler vorten med lys. Herefter fremkommer en blære under vorten, som så efter noget tid kan skæres væk. Se i øvrigt finger- og fodvorter.

Behandlingen af vorter er vanskelig, og der er ikke en behandling, som er effektiv mod alle slags. Processen kan være langvarig, og det er vigtigt at være tålmodig. Mindsk smitten ved hjælp af lak eller plaster under hele behandlingsperioden.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på Sundhedsguiden.dk den 9/8-2006 forfattet af Læge Signe Modvig. Opdateret den 16/11-2015 af Læge Thomas Baastrup Piper. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk.