Vuggedød Artikel

Vuggedød er en pludselig, uventet spædbarnsdød hos børn i alderen 0-12 måneder, uden forudgående tegn på sygdom. Ved senere obduktion er det heller ikke lykkedes at finde forklaringen.


"Vuggedød" er en pludselig, uventet spædbarnsdød hos børn i alderen 0-12 måneder, uden forudgående tegn på sygdom. Ved senere obduktion er det heller ikke lykkedes at finde forklaringen.

Alle forældre kommer på et tidspunkt til at strejfe tanken om vuggedød, og hos nogle forældre fylder angsten meget. Det er ikke uden grund, den virker så skræmmende, for vi kender ikke hele årsagen eller alle årsagerne til vuggedøden.

Men der er sket en meget glædelig udvikling de seneste år. Antallet af pludselig, uventet spædbarnsdød er nemlig faldet brat. Tallet er nu 0,6 tilfælde ud af 1000 fødte børn, så dette tal viser også, hvor sjældent det er. Faldet skyldes sandsynligvis de anbefalinger, som i 1991 kom fra Sundhedsstyrelsen:


  • Moderen skal undgå rygning i graviditeten og efter barnet er født.
  • Barnet skal ikke opholde sig i røgfyldte rum.
  • Læg altid barnet til at sove på ryggen eller evt. på siden.
  • Søvn på maven kan forhindre barnet i at komme af med kropsvarmen.
  • Undgå at barnet får det for varmt under søvn.
Barnet skal være varmt, men ikke svedigt. Temperaturen i soverummet anbefales at være 16-20°C., alt efter hvordan dit barn har det med at holde på varmen. Brug altid nakkefolden som udgangspunkt, hvis den er varm og tør, har barnet det tilpas.