Wellness - hvad er det? Artikel

Wellness - hvad er det? Wellness handler om at gøre noget godt for sig selv. Wellness er god ansigts- og kropspleje, mental afslapning, sund mad og fysisk træning. Wellness er krop og sind i balance. Wellness er populært hos danskerne.


Wellness er blevet populært hos danskerne, og kurophold eller ferier, hvor psykisk afslapning og fysisk velvære opnås gennem diverse behandlings-former, har efterhånden overhalet skiferien som rejsemål.

Wellness er imidlertid ikke blot noget, danskerne dyrker i weekender eller ferier; det er også blevet populært at tage en fridag og gøre noget godt for både krop og sjæl, samtidig med at man får et lille pusterum fra arbejdet. For mange - især kvinder - er det en veninde-ting at "gå til wellness", men flere og flere vælger (og tør) at benytte sig af de mange wellness-tilbud alene.

Wellness er dermed ved at være en almindelig og integreret del af det moderne liv - og måske ligefrem en nødvendighed i en tid, hvor tempoet er i top både på arbejdet og privat, og hvor vi hele tiden er indenfor rækkevidde enten på mobilen, mail eller messengeren: Vi har simpelthen brug for det pusterum, som et par timer eller en dag i spa-badet eller på massagebænken giver os.

Sundhed for krop og sjæl


Overordnet handler wellness om at gøre noget godt for sig selv; en idé som appellerer til de fleste af os. Selve begrebet wellness er imidlertid ikke fast defineret, og derfor er det meget forskelligt, hvad wellness præcist skal indeholde for at tilfredsstille den enkelte. For nogle handler wellness primært om god ansigts- og kropspleje, mens andre tænker mere på mental afslapning. Andre igen forbinder wellness med sund mad og fysisk træning - at få det godt gennem en krop, der er i balance.

Det er således op til den enkelte at definere, hvordan han/hun bedst opnår den effekt, der søges, hvad enten det så er ro i sjælen, fysisk velbefindende, et velplejet ydre eller alle elementer på én gang. "Wellness-følelsen" opnås med andre ord, når en person kan sige "Jeg har det fuldt ud godt".

Den europæiske Wellness-Union benytter en mere holistisk definition, når den peger på, at wellness er kombinationen af fysisk fitness, åndelig bevægelighed, sjælelig udholdenhed, positiv arbejds-indstilling, harmonisk privatliv og harmoni med naturen.

Essensen i wellness er altså det "gode", og derfor hører hverken overdreven motion, fanatisk diæt eller asketisk afholdenhed hjemme i wellness-universet.

Ingen Wellness uden SPA


Selvom mental afslapning, fysisk træning og sund kost er vigtige elementer i wellness-oplevelsen, er hele wellness-idéen også bygget op omkring elemenet SPA.

SPA står for det latinske "Salus Per Aqua" og betyder "helse gennem vand". Vand er centralt i både ansigts- og kropsbehandlinger, afslapningsformerne spa-bad, dampbad og sauna, sund kost, fysisk aktivitet og naturoplevelser.

Begrebet SPA stammer helt tilbage fra det antikke Rom, hvor romerne byggede pragtfulde kursteder med termalbade fra varme kilder både for at vise deres storhed og rigdom, men også for at nyde godt af badenes helsebringende effekt.

Med inspiration fra romertiden blev der i 1326 bygget et kursted i Belgien med navnet SPA. Gennem de næste århundereder voksede stedets popularitet, og i 1700-tallet var det et af de mest benyttede kursteder i Europa. Nu var det ikke kun overklassen, men derimod folk fra alle samfundslag, der tog på kurophold for at nyde de varme bade og blive helbredt for deres sygdomme.

Gammel vin på nye flasker...

Op til nutiden har man især i Østeuropa og landene omkring Middelhavet bevaret traditionen med at tage på spa-ophold for at nyde livet og kurere sygdomme, mens det først er fra slutningen af 1900-tallet, at interessen i USA og Nordeuropa for alvor er blusset op. Og det er først her, at wellness-begrebet, som vi kender det i dag, blev endeligt udviklet.

Målet med wellness-konceptet i dag er således en helhed af stadig helse, et større velbefindende, et mere friskt liv, mindre stress, mere energi og en bedre balance.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 08.05.07

Læs også om wellness-oplevelse.