Coronavirus muterer: Kan det forsinke en vaccine? nyhed

Alle virusser muterer og skifter dermed form og Covid-19 er ingen undtagelse. En mutation af en virus kan både betyde at den bliver svagere, men også at den kan blive stærkere, mere smitsom og besværliggøre udviklingen af en vaccine.

Forskere har allerede fundet flere mutationer, og alene på Island har de fundet over 42 forskellige mutationer af Covid-19

Hvordan muterer en virus?

Den nye coronavirus (Covid-19) er en såkaldt RNA-virus: En samling af genetisk materiale, der er pakket ind en skal af proteiner.

Læs også: Coronasmitte kan føre til alvorlige kroniske sygdomme efter raskmelding

Når RNA kommer i kontakt med en anden celle (værtscelle), overtager den værtscellen og begynder at formere sig, så den kan trække sig ind i andre celler. Det er på denne måde en virus formerer sig i kroppen.

Udover RNA-virusser, findes der også DNA-virusser, som fx herpes og HPV. En RNA-virus er lang bedre til at skifte form og ændre sig end en DNA-virus er. Det betyder med andre ord, at en RNA-virus muterer sig mere end en DNA-virus.

Annonce: Apopro.dk - Danmarks Online Apotek - Nemt, Enkelt og Billigt - Bestil hverdage inden 12:30 - levering i morgen.

Covid-19 er ingen undtagelse og den har allerede muteret sig flere gange siden det første udbrud i december 2019.

Dog har coronavirus ikke muteret sig lige så hurtigt, som man kunne frygte. Det betyder at de nye mutationer, indtil videre, ikke er langt fra den oprindelige virus.

Forskning indikerer at coronavirus er blevet mere smitsom.

Selvom Covid-19 har muteret sig langsomt, tyder forskning på at den har muteret sig til en ny og mere smitsom form. Det viser et forskningsprojekt fra det amerikanske forskningscenter i Los Alamos i New Mexico.

Læs også: Sådan bevarer og beskytter du dit fyldige hår

Forskerne fandt i alt 14 forskellige mutationer af Covid-19, men det var specielt en mutation som var dominerende og mest hyppig i undersøgelserne. Denne dominerede mutation for Covid-19 har, i følge studiet, stået for størstedelen af alle Covid-19 smittetilfælde siden midten af marts.

Forskningen er stadigvæk på et tidligt stadie, og mangler endegyldig bekræftelse, men de foreløbige resultater har skabt bekymring hos forskere der er i gang med at udvikle en vaccine.

Der er brug for mere data for at kunne sige hvilken betydning de nye mutationer har for sygdommen, som hvorvidt man kan blive smittet efter raskmelding og om skift i vejret kan have nogen effekt på udviklingen af vacciner og behandlinger.

Hvad betyder det for en vaccine?

Det er ikke sandsynligt at mutationer vil have en stor effekt på udviklingen af en vaccine mod Covid-19. Dette skyldes den langsomme mutation, som vi ser i øjeblikket.

Læs også: 5 gode øvelser til hjemmetræning uden redskaber

Der er dog stadigvæk en minimal risiko for, at virusset begynder at mutere hurtigere og mere voldsomt, men det er der i øjeblikket ingen tegn på at den vil gøre.

Hvis du vil modtage de seneste nyheder om coronavirus og andre sundhedsrelevante informationer, kan du tilmelde dig Sundhedsguidens nyhedsbrev under artiklen.