Dine gener kan være skyld i overvægt (eller undervægt) nyhed

Et hold internationale forskere har opdaget hvorfor nogle mennesker har lettere ved at forblive slanke end andre. Det skyldes gener.

Historien er bragt af bl.a. BBC, og kommer i hælene på andre studier, der har kædet overvægt sammen med gener, men nu kædes sund undervægt også sammen med gener, siger forskerne.

Sund slankhed kan skyldes ”rent held”

Deres arbejde afslører nyopdagede genetiske regioner, der er forbundet med at være meget slanke.

Det internationale hold siger, at dette understøtter ideen om, at for nogle mennesker, er det at være tynd har mere at gøre med et "heldigt" sæt gener, mere end at have en perfekt diæt eller livsstil.

Ledende forsker Professor Sadaf Farooqi fra University of Cambridge opfordrer folk til at være mindre fordømmende over andres vægt.

- Denne forskning viser for første gang, at sunde tynde mennesker generelt er tynde, fordi de har en lavere byrde af gener, som øger en persons chancer for at være overvægtige, og ikke fordi de er moralsk overlegen, som nogle mennesker kan foreslå," siger hun.

Undersøgelsen er bragt i PLOS Genetics.

Annonce: Mecindo.dk - Dit online apotek

14.000 fik undersøgt deres gener

Ifølge BMI skalaen er en person undervægtig hvis BMI’en ligger under 18.5, men denne undersøgelse søger også at vise, at personer med den rigtige gensammensætning er ”sundt slanke” trods deres lave BMI.

I de sidste par årtier har forskere fundet hundredvis af genetiske ændringer, som øger chancen for at en person er overvægtig - men der har været meget mindre fokus på generne hos meget slanke mennesker.

I denne undersøgelse sammenlignede forskere DNA-prøver fra 1.600 raske, tynde mennesker i Storbritannien - hvis BMI var under 18 - med 2.000 alvorligt overvægtige og 10.400 mennesker med normal vægt.

Udelukkede spiseforstyrrelser og livsstil

De kiggede også nøje på spørgeskemaer om livsstil - for eksempel for at udelukke spiseforstyrrelser.

Forskerne fandt, at personer der var overvægtige, var mere tilbøjelige til at have et sæt gener forbundet med at være overvægtige.

I mellemtiden havde folk der var slanke, ikke kun få gener forbundet med fedme, men havde også ændringer i genregioner, der for nylig var forbundet med sund tyndhed.

”Vi har mindre kontrol over vores vægt, end vi tror”

Professor Sadaf Farooqi mener at vi har et forkert billede af, hvad der påvirker vores vægt, og peger på, at det ikke kun skyldes vilje og livsstil.

- Det er let at kritisere folk for deres vægt, men videnskaben viser, at tingene er langt mere komplekse. Vi har langt mindre kontrol over vores vægt end vi måske vil tænke, siger hun.

Forskerne siger, at det næste skridt, er at finde ud af de nøjagtige gener, der er involveret i sund slankhed.

Deres langsigtede mål er at se, om denne nye viden kan hjælpe med at forme nye vægttabstrategier.

'Genetisk anderledes’

Professor Tom Sanders, emeritus-professor i ernæring og diætetik ved King's College London, udtalte om undersøgelsen:

- Dette er en vigtig og veludført undersøgelse, der bekræfter, at alvorlig fedme ofte er genetisk bestemt, og viser overbevisende, at de, der er meget tynde er genetisk forskellige fra den generelle befolkning, siger han.

Han tilføjer at de fleste har erhvervet sig fedmen i voksenlivet, og er forbundet med det fedmefremmende miljø vi lever i - en stillesiddende livsstil og rigelig adgang til kalorietætte fødevarer.

Dog peger Professor Tim Spector, også fra King's College London, på at en tredjedel af befolkningen i de fleste lande formåede at forblive tynde trods dette.

- Noget af dette skyldes gener, men andre faktorer som individuelle forskelle i livsstil eller tarmmikrober vil sandsynligvis også være ansvarlige, siger han.