Influenzasæsonen nærmer sig nyhed

Statens Serum Instituts overvågning af influenzasæsonen 2019/2020 er gået i gang. Sæsoninfluenzaen har dog ikke for alvor gjort sit indtog, da influenzaaktiviteten i uge 40 var på samme niveau som uden for influenzasæsonen.

Influenzavaccine

I år tilbydes den gratis influenzavaccine til særlige risikogrupper fra d. 1. november, hvilket er en måned senere end de forrige år. Dette skyldes til dels forsinkelser af produktionen, samt at immuniteten overfor influenza efter en vaccine aftager over tid, hvorfor vaccinen vil være mere effektiv længere ind i influenzasæsonen.

Den gratis influenzavaccine tilbydes kun til særlige risikogrupper i perioden fra den 1. november frem til den 15. januar. Gravide i 2. eller 3. trimester samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter, kan dog få den gratis vaccination frem til udgangen af februar.

Annonce:

Influenzasæsonen varierer

Influenzasæsonen varer typisk i perioden december til marts. Det er forskelligt fra år til år hvilke typer influenzaer der florerer i Danmark, og der bliver derfor lavet nye vacciner hvert år, som er specielt tilpasset efter WHO’s (World Health Organization) anbefalinger. WHO anbefaler en vaccine på baggrund af den virus, der har været på den sydlige halvkugle i vinterhalvåret. Virussen kan nå at ændre form inden den rammer Danmark hvilket kan resultere i at vaccinen ikke er lige effektiv hvert år.

Kilde: Statens Serum Institut