Byld i hjernen (Hjerneabsces) Artikel

En byld i hjernen er en indkapslet ansamling af pus i hjernen. En byld opstår oftest pga. spredning af betændelse fra et andet sted i kroppen som f.eks. mellemørebetændelse, bihulebetændelse eller hjernehindebetændelse.

Definition og årsager af byld i hjernen (Hjerneabsces)

Sundhedsguiden.dk - En hjerneabces opstår, når bakterier spreder sig til hjernen fra en infektion et andet sted i kroppen. Her danner de en ansamling af materie, der presser hjernevævet til side og øger trykket inde i kraniet
I: Kraniet II: Hjerneabsces, III: Hjernen sammenklemmes

En hjerneabces opstår, når bakterier spreder sig til hjernen fra en infektion et andet sted i kroppen. Her danner de en ansamling af materie, der presser hjernevævet til side og øger trykket inde i kraniet.

En byld i hjernen er en indkapslet ansamling af betændelsesmateriale (pus) i hjernen. En sådan opstår oftest pga. spredning af betændelse fra et andet sted i kroppen som f.eks. mellemørebetændelse , bihulebetændelse eller hjernehindebetændelse . Sjældnere ses spredning med blodet fra betændelse på hjerteklapper , lungebetændelse eller betændelse i tænder eller tarm.
En byld i hjernen kan også opstå efter operation i hjernen eller efter voldsomme slag mod hovedet, hvor der er trængt fremmed materiale ind gennem kraniet. Det er oftest bakterier, der forårsager sygdommen, men hos personer med svækket immunforsvar, kan årsagen være en svampeinfektion.

Symptomer på byld i hjernen

En byld i hjernen vil trykke på den del af hjernen, der ligger umiddelbart rundt om den, hvilket kan forstyrre funktionen af denne del af hjernen. En stor byld er derfor meget alvorlig, da den vil forstyrre funktionen af en stor del af hjernen. Man kan godt have mere end én byld i hjernen, hvilket kan give flere forskellige symptomer, da der er påvirkning af flere dele af hjernen samtidig.

Symptomerne kan variere alt efter, hvor bylden sidder i hjernen. Ofte ses:

  • Feber.
  • Hovedpine.
  • Kvalme og opkastninger pga. for højt tryk i hjernen.
  • Lammelser eller føleforstyrrelser.
  • Påvirket bevidsthedsniveau.
  • Epileptiske anfald (se Epilepsi ).
  • Stivhed i nakke og ryg.

Forholdsregler og diagnose ved hjerneabsces

Hvis man, efter at have haft en betændelsestilstand i kroppen eller efter at være blevet opereret i hjernen, oplever et eller flere af ovenstående symptomer, bør man søge læge med det samme. Lægen vil for at stille diagnosen lave en CT- eller MR-scanning ) af hjernen, som vil vise bylden.

Behandling af byld i hjernen

Hvis bylden er lille, kan man behandle med bredt virkende antibiotika. Dette skal ofte gives direkte i en blodåre, hvorfor indlæggelse typisk vil være nødvendig under behandlingen. Effekten af behandling kontrolleres ved at lave nye scanninger af hjernen for at se, om bylden bliver mindre. Hvis bylden derimod er meget stor, kan man blive nødt til at fjerne den ved en operation for hurtigt at mindske trykket på hjernen.

Forløb og komplikationer

En byld i hjernen er en potentielt livstruende tilstand. Ved hurtig og effektiv behandling vil symptomerne dog oftest forsvinde, og man vil blive helt rask. Hvis bylden opdages sent, kan der være sket uoprettelig skade på hjernen, så man vil have f.eks. føleforstyrrelser eller delvis lammelse resten af livet. Hvis ikke det sted, hvor infektionen kom fra, er fundet og behandlet, er der risiko for, at der kan komme en ny byld i hjernen.