De fire grupper - Fugleunger Artikel

Fugleungerne spiser meget lidt, føler sjældent sult, er kræsne og kan gå flere dage uden at spise. De er typisk små, tynde, blege, undervægtige, inaktive og lider af træthed. I gruppen er der en overvægt af piger. Op mod 30% af alle piger løber i puberteten ind i perioder med spiseforstyrrelser. Disse piger lider ofte af store humørsvingninger og uregelmæssig eller manglende menstruation.

Fugleunger mangler overskud til det sociale

Mindre børn kan optræde uroligt, rastløst og hyperaktivt. Man ser en del fugleunger, primært piger, klare sig fagligt godt i skolen, men de mangler til gengæld ofte overskud til at indgå i sociale sammenhænge. Børn fra denne gruppe er ikke alene fejlernærede, men ofte underernærede, en tilstand, hvor kroppen hverken får den fornødne energi eller de nødvendige næringsstoffer.

Lider under dårlige kostråd

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..
Fugleunger er i høj grad ofre for den fejlinformation, offentlige myndigheder, som Ernæringsrådet ved Arne Astrup, og kostskribenter, bl.a. Anne Larsen, i årevis har stået for.
Det fejlagtige budskab har været, at fedt under én kam er farligt, og at sukker ikke feder. Kampagnen har ikke blot gjort mennesker fedt-, men tillige madforskrækkede.

Vælg det sunde fedt til

Når jeg udtaler mig negativt om fedt, handler det om mættet fedt (animalsk fedt og mælkefedt) og især om de industrifremstillede transfedtsyrer, der bliver anvendt i fastfoodindustrien, i en lang række færdigretter samt i meget slik, herunder i chips. Disse fedtstoffer er gift for kroppen og er bl.a. skyld i fedme, sukkersyge og hjertesygdomme. Fedt fra planter og fisk er derimod livsvigtige. Et forbud mod transfedtsyrer er nu på vej.

Fugleunger kan lide af allergi

En del er blevet fugleunger, fordi de i virkeligheden lider af allergi eller overfølsomhed. Ubevidst nægter de at indtage føde, fordi kroppen ikke kan tåle et eller flere fødeemner. Det kan bl.a. være tilsætningsstoffer, gluten, mælk og æg.

Negativ forkælelse

Men nogle fugleungers tilstand skyldes også en kræsenhed, som udspringer af negativ forkælelse, hvor børn altid får lov til at vælge den laveste fællesnævner som sød yoghurt, hvidt franskbrød og slik frem for sund og varieret mad.

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.