Den svingende lyst artikel

Mænd vil have sex til enhver tid, men kvinders lyst svinger med ugedage, stress og hormonpåvirkninger. Kvinder tænder nemlig på de ugedage, hvor de har fri på selve dagen eller på dagen efter. Sammenhængen mellem fridage og større seksuel aktivitet har flere årsager.

Mænd vil have sex til enhver tid, men kvinders lyst svinger med ugedage, stress og hormonpåvirkninger. Kvinder tænder nemlig på de ugedage, hvor de har fri på selve dagen eller på dagen efter. Sammenhængen mellem fridage og større seksuel aktivitet har flere årsager.
Først og fremmest er kvinden mindre stresset, når jobbet ikke tapper hende for energi, men også muligheden for at opnå en større nærhed med partneren gennem dagen, en dejlig middag og den gode flaske rødvin til at slappe af på betyder noget for lysten.

I weekender og ferieperioder har parret mulighed for at være sammen om projekter, der styrker fællesskabsfølelsen. De ordner hus og have, tager på familieudflugter eller har en god aften med deres venner. Det giver kvinden en følelse af samhørighed med hendes partner. Og tid samt tæthed åbner for hendes lyst.

Hormonerne svinger hos kvinder

Nogle hunhunde får p-piller, når den kommer i løbetid. Hundyr har bestemte perioder, hvor de er frugtbare, og hvor hormonale påvirkninger stimulerer de-res lyst. I de perioder til-trækker de handyrene, men på andre tider gør de ikke.

Sådan er det ikke for mennesker. Kvinden tiltrækker mænd seksuelt året rundt, og hun er i stand til at føle lyst hver eneste dag. Den menneskelige seksualitet er ikke alene knyttet til at reproducere sig selv og føre generationerne videre, men kvinden er alligevel påvirket af de oprindelige instinkter.

De viser sig nemlig, at kvinder har mere lyst til sex omkring ægløsningstidspunktet, som ligger midt i hendes menstruationscyklus.

Kvinden kan sagtens være aktiv både før, under og efter menstruationen, men mange kvinder ople-ver, at de føler sig mere varme og parate i den periode, hvor ægget begynder at løsne sig, hvilket typisk sker 11-14 dage efter første menstruationsdag. Det er netop i denne periode, at kvinden har størst mulighed for at blive gravid, så der er en hel naturlig forklaring på den månedlige variation i hendes lyst.

Lysten og p-piller

Manden kan også mærke, at hun kalder mere på hans instinkter midt i cyklus. Den opmærksomme mand vil synes, at hun er mere til-trækkende, mens den mindre opmærksomme bare har lyst til at springe på hende, uden at spekulere over, hvad det skyldes.

Kvinder, der tager p-piller, har ikke de hormonale udsving midt i menstruationscyklus, som andre kvinder har. P-pillerne udjævner hormonsvingningerne, så de er mere konstante i løbet af måneden. Det samme ser ud til at være tilfældet med lysten. Det er ikke afklaret, hvordan p-piller påvirker kvindens lyst. Der har været lavet enkelte undersøgelser, som ikke giver noget entydigt svar på spørgsmålet.

Der er ingen tvivl, om at p-pillen påvirker kvindens seksuelle aktivitet, fordi den hjælper kvinden af med hendes skræk for graviditet. Og da både afslappethed og stor aktivitet stimulerer lysten, har p-pillen selvfølgelig en indflydelse. Men påvirkningen er så individuel, at der ikke viser sig noget klart mønster hos p-pillebrugerne. Så indtil videre kan det konkluderes, at p-pillen ikke har nogen særlig fremtrædende rolle med hensyn til lyst.

Lyst falder med alderen

Efter overgangsalderen falder kvindens dannelse af hormonet østrogen voldsomt. Og da østrogen har stor indflydelse på både forekomsten af seksuelle fantasier, fugtdannelse i skeden og elasticitet af vævet som sådan, går det selvfølgelig ud over lysten.

Men fortvivl ikke. Sexlivet behøver ikke at gå i stå. Faktisk holder en erotisk aktiv kvinde sine kropsfunktioner vedlige ved at dyrke regelmæssig sex højt oppe i alderen. Hun skal bare være mere bevidst om, hvad der skal til for at holde lysten oppe.

Hvorfor siger nogen kvinder nej til sex?

Her er tre almindelige årsager:
 1. Uvidenhed og misforståelser gør det svært for mange kvinder, når de spekulerer på, om de ser »rigtige« ud forneden. Er kønslæberne for store i forhold til andres? Eller er de måske for små? Og er det normalt, at de indre kønslæber kan ses mellem de ydre? Selvtilliden bliver mindre og mindre, og følelsen af at være unormal bliver større og større. Andre kvinder er i tvivl om, hvordan deres kønsorganer fungerer. Hvor skal man røre for at det føles rart osv.
  Det kan også være kvindens uvidenhed om mandens seksualitet, der gør, at lysten til sex ikke blomstrer.
 2. Rutinepræget sex er kedelig. Hvis fantasien er gået død, og hverken manden eller kvinden tør fortælle den anden om drømme og lyster, er det oplagt, at sexlivet går mere eller mindre i stå. De seksuelle udfoldelser kommer til at lugte af pligt, og man fristes måske til at spille komedie for ikke at såre eller krænke hinanden. For måske vil det kun blive opfattet som kritik. Det kan også være frygten for at vække afsky, der afholder én fra at fortælle om sexfantasierne.

 3. For meget kontrol over situationen får mange til at lægge bånd på sig selv. De frygter for konsekvenserne, hvis de ruller sig ud seksuelt. Ofte kan denne frygt spores tilbage til den tidlige barndom, hvor triste eller uheldige episoder, f.eks. i forbindelse med incest, har sat et tydeligt mærke i det nu voksne sind. Episoder, der er endt med skuffelser og nederlag, og som man derfor forsøger at undgå ved at blive ved det trygge. På den måde kan sex, der ikke helt ligner det sædvanlige, virke skræmmende og snavset.

Og hvordan kommer du videre?

 • Erkend at din lyst svinger, og giv dig lov til at have både lyst og ulyst
 • Giv sex plads i kalenderen i weekender og ferie
 • De praktiske gøremål skal ikke altid være i første række
 • Lav en fræk aftale med din partner på fridagen flere dage i forvejen
 • Sørg for at slappe af og gør noget rart for dig selv, når du har fri. Det afspænder kroppen, så du bedre kan mærke din lyst
 • Gør noget ud af forberedelserne til en god aften: et lækkert måltid, stearinlys og en indbydende påklædning tænder ikke blot ham, men også din lyst.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Større behov for B12-vitamin

Større behov for B12-vitamin. Midaldrende og ældre kvinders behov for B12-...

Redaktionen 15/10/2019
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spontan abort

En spontan abort er afstødning af fosteret før udløbet af 22. graviditetsug...

Redaktionen 09/03/2007