Det kan få eksem til at blusse op Artikel

Der er flere ting, som kan trigge eksem, så hvis du døjer med tør og kløende hud, er det vigtigt at finde ud af hvad der får din eksem til at blusse op. De forskellige årstider kan påvirke eksemen, med temperaturforandringer eller allergener, som kan påvirke eksemudbrud. Her kommer en oversigt over hvad der kan få eksem til at blusse op

Årstiderne kan påvirke eksem

Forskellige årstider, kan trigge eksem afhængig af hvilken type eksem man har. For nogle vil den lave luftfugtighed og den tørre central varme om vinteren få huden til at tørre ud og gøre eksem værre. Allergi hænger også sammen med eksem og afhængig af hvilke allergener man reagere på kan forskellig årstider påvirke hudens tilstand. Er det pollen om foråret eller svampespore om efteråret, eller er det husstøvmider som måske bliver være om vinteren, hvor der ikke bliver luftet så meget ud. Sved og varme om sommeren kan også trigge eksem hos nogle.

Læs også: Sådan kan du mindske irritation ved eksem

Ekstreme temperature

Hvis det er meget varmt eller meget kold , eller hvis hvis temperaturene falder eller stiger dramatisk, kan det få eksem til at blusse op.

Høj varme og luftfugtighed

Høj varme og luftfugtighed, kan få os til at svede mere. Det kan give varmeknopper som får huden til at klø og gøre eksem værre.

Tør luft og lav luftfugtighed

Tør luft eller lav luftfugtighed specielt indenfor om vinteren, fjerner fugten fra luften og huden og kan betyde, at din hud bliver tør, kløende og at den revner. Den tørre hud kan få eksemen til at blusse op

Høfeber

Eksem er ikke allergi, men allergener som pollen, husstøvmider og dyrehår, kan trigge eksem. Mennesker, som lider af høfeber (allergisk rhinitis) har stor sandsynlighed for at udvikle eksem og omvendt mennesker med eksem, har stor sandsynlighed for at udvikle høfeber.

Læs også: Høfeber - symptomer og behandling

Stress

Mere end 80 procent af de mennesker, som har eksem, peger på stress, som den væsentligste grund til at eksem blusser op. Ofte vil man få eksem efter at kroppen har været igennem en stresset periode.

Sved

Sved kan gøre huden varm og kløende, og give varmeknopper, som kan gøre eksemen værre. Det mest oplagte er at undgå at bliver overophedet, for at undgå, at huden klør og kradser mere end højst nødvendigt. Drik koldt vand for at køle ned, hold pauser, hvis du træner eller arbejder hårdt og derfor bliver meget varm, og gå i et køligt bad efter du har motioneret. Du bør også undgå at det er for varmt inden døre om vinteren.

Hormonelle forandringer hos kvinder

Hormoner produceres af kroppen selv og kan påvirke den på mange forskellige måder. Kvinder kan f.eks. opleve, at deres eksem blusser op på bestemte tidspunkter i menstruationscyklussen - f.eks dagen før menstruationsstart..
De hormonelle forandringer under en graviditet kan også påvirke eksemen. Mere end halvdelen af alle gravide kvinder med eksem oplever, at eksemen bliver værre, mens en fjerdedel oplever, at eksemen bliver bedre, under graviditeten