Førstehjælp Forbrænding Artikel

Enhver varmepåvirkning, der ødelægger huden, betegnes som forbrænding. Det er ligegyldigt, som varmepåvirkningen skyldes skoldning, berøring af varme flader eller påvirkning af ild. Læs om 1. 2. og 3. grads forbrænding

1. grads forbrænding giver rød og øm hud


1. grads forbrænding giver rød
og øm hudUdbredte forbrændinger medfører væsketab, og kan forårsage udvikling af shock. Ved symptomer på shock skal du ringe 1-1-2 for at tilkalde en ambulance.

2. grads forbrænding giver vabler


2. grads forbrænding giver vablerForbrændinger deles op i 3 grader:

 • 1. grads forbrænding giver rød og øm hud. Solskoldning er en 1. grads forbrænding

 • 2. grads forbrænding giver vabler

 • 3. grads forbrænding har ødelagt huden helt, nervebaner og måske også vævet under huden

3. grads forbrænding har ødelagt huden helt


3. grads forbrænding har ødelagt
huden helt

Førstehjælp

Ethvert brandsår behandles med koldt vand. Du skal hurtigst muligt finde koldt/køligt vand, som skal hældes over det forbrændte sted, hold f.eks. en forbrændt hånd under den kolde hane.
Når du får tid, kan du fjerne løstsiddende tøj, hvis det sidder i vejen, og du skal sikre, at vandet har en temperatur, så det føles behageligt køligt, men ikke koldt (15 - 20 gader).
Du skal holde det forbrændte sted i køligt vand, til smerterne ophører. Det varer mindst en halv time, men ofte 3 - 4 timer.

Det er vigtigt at starte kølingen med koldt vand hurtigst muligt efter at forbrændingen er opstået.
Derfor skal du ikke i første omgang tænke på vandets temperatur, men bare skynde dig at få hældt koldt vand på det forbrændte sted.
Du må ikke afbryde kølingen, men skal holde det forbrændte sted i køligt vand, indtil smerterne ophører. Det varer mindst en halv time, men ofte 3-4 timer eller mere.

Søg læge hvis forbrændingen

 • Er en 1. grads forbrænding af meget stor udstrækning

 • Er en 2. grads forbrænding og:

 • Er større end ca. en håndflade.

 • Dækker et led (f.eks. på en finger)

 • Er tæt på et øje

 • Er tæt på legemsåbninger (mund, næse, øre m.v.)

 • Er "cirkulær" (hele vejen rundt om f.eks. en finger)

 • Er i ansigtet

 • Er en 3. grads forbrænding

Sluk ild i en person

Hvis der opstår ild i en persons tøj, skal personen straks lægges ned, så ilden kvæles ved at han rulles rundt på underlaget.
Hvis du har et tæppe eller en jakke, kan du bruge det til at slukke ilden med.

Du skal tage fat i tæppet sådan at dine hænder er dækket af tæppet og dermed beskyttet mod varmen, ligesom du skal nærme dig personen bag fra.
Læg derefter tæppet rundt om personen. Læg ham ned, og klap uden på tæppet (oppefra og ned), til ilden er slukket. Fjern tæppet forsigtigt, og påbegynd køling med koldt vand.

Forebyg forbrænding

Køkkenet er det sted, hvor de fleste forbrændingsskader opstår. Sørg for at kaffemaskine, varme gryder m.v. ikke står yderligt på et bord. Vær særlig opmærksom på børns færden i køkkenet, når der laves mad.

Brændeovne er også farlige. Sørg for at ovnen er sikret, så små børn ikke rører ved den. Det kan du f.eks. gøre ved at have et gitter foran ovnen. Vær særlig opmærksom, hvis du får besøg af børn, der ikke er vant til brændeovne

Brug sprittabletter i stedet for væsker til optænding af grill og brændeovne.