Forebyg søvnløshed Artikel

En voksen person sover i gennemsnit 7-8 timer per døgn, men søvnbehovet er meget forskelligt fra person til person. Nogle kan nøjes med 5-6 timers søvn, mens andre har brug for 9 timers nattesøvn for at føle sig udhvilede næste morgen.

Denne naturlige forskel i søvnbehov gør, at du ikke behøver at bekymre dig, hvis du altid vågner efter 6 timers søvn og ikke kan falde i søvn igen- du har formodentlig ikke brug for mere søvn! At have en urolig nat en gang imellem behøver heller ikke betyde noget, og ofte undervurderer mange den søvn, de trods alt får på en urolig nat.

Læs også:
Den normale søvn

Korte perioder med søvnproblemer

Dårlig søvn af og til, eller endda regelmæssigt, behøver heller ikke at medføre nogen skader, så længe du føler dig frisk og energisk i de vågne timer af døgnet. Hvis du derimod føler dig alt for træt og anspændt til at sove, kan du prøve nogle af nedenstående forslag.

Lange perioder med søvnproblemer

Længere perioder med søvnbesvær, der går ud over eksempelvis det daglige arbejde, er dog mere alvorlige, og der bør søges læge. En lang periode med dårlig søvn påvirker ikke nødvendigvis helbredet, men søvnløshed er et af de mest almindelige tegn på stress, depression eller angst.

Læs også:
Når søvnen bliver et problem

Otte råd til at sove godt

  1. Tag ikke arbejdet med i sengen, og lad være med at læse stof, der har med dit arbejde at gøre, eller som kan virke forstyrrende på din evne til at slappe af.
  2. Vær fysisk aktiv i løbet af dagen, så din krop bliver træt og har brug for hvile om aftenen. Eller gå en kort tur i frisk luft en times tid før sengetid.
  3. Spis aftensmad mindst tre timer før du går i seng. En fyldt mavesæk giver ofte en urolig nattesøvn.
  4. Prøv eventuelt at tage et varmt bad inden sengetid, det får dig til at slappe af.
  5. Undgå hård fysisk aktivitet og følelsesmæssig ophidselse kort tid inden sengetid, da det kan forsinke søvnen. Derimod har tilfredsstillende seksuel aktivitet en beroligende virkning og fremmer søvnen.
  6. Sørg for at dit soveværelse har en behagelig temperatur på 16-18 grader - de fleste mennesker sover ikke godt, hvis det enten er for koldt eller for varmt.
  7. Hvis intet af ovenstående hjælper, kan du lige så godt stå op i stedet for at ligge og vride og vende dig resten af natten. Nogle mennesker har endda succes med at bryde et mønster af søvnløshed ved at holde sig vågen en hel nat.
  8. Selv efter en urolig nat bør du stå op til normal tid og forsøge at holde dig vågen hele dagen, ellers risikerer du at komme til at vende op og ned på døgnet.

Læs også: Hvad er søvn og hvorfor sover vi?