Eksperter foreslår forebyggelses-guidelines til kvinder mod slagtilfælde Artikel

Selvom antallet af dødsfald ved slagtilfælde generelt er faldende, så dør der flere kvinder end mænd af karsygdomme i hjernen. Derfor har amerikanske eksperter udviklet en række guidelines målrettet kvinder, for at forebygge at så mange kvinder rammes. I Danmark findes der ikke en særlig forebyggelses indsats for kvinder.

Mænd og kvinder ikke ens

Mænd og kvinder er fysiologisk set ikke ens, og da flere kvinder end mænd dør af karsygdomme i hjernen, er det et problem, at der ikke bliver taget højde for de forskelle der er. Det mener en række eksperter i USA, som er gået sammen for at udvikle en række guidelines i samarbejde med American Heart Association og American Stroke Association, for at forebygge slagtilfælde hos kvinder

- Mænd er fysisk set anderledes end kvinder, så forebyggelses råd, bør ikke være ”one size fits all” , forklarer Virginia Howard, Ph.D., og medforfatter på de nye guidelines i en pressemeddelelse

Læs også: Sådan kan du teste om du har en blodprop i hjernen

Forebyggelse hos kvinder starter før første graviditet

I de nye guidelines peger eksperterne bl.a. på, at læger allerede før og under kvinders graviditet, skal være opmærksom på tegn på øget risiko for slagtilfælde. Eksperterne anbefaler bl.a.:
  • Kvinder bør screenes for højt blodtryk, før man udskriver p-piller, som kan øge blodtrykket.
  • Kvinder, som inden en graviditet, har haft højt blodtryk, bør diskutere med egen læge muligheden for at sænke risikoen for svangerskabsforgiftning (præeklampsi)ved at få ordineret en lav dosis acetylsalisylsyre og/ eller calcium tilskud.
  • Kvinder, som har haft svangerskabsforgiftning (præeklampsi), har dobbelt så stor risiko for at få et slagtilfælde, og fire gange så høj risiko for at få for højt blodtryk senere i livet. Derfor bør svangerskabsforgiftning anerkendes som en risikofaktor også efter en graviditet. Risikofaktorer som rygning, højt kolesteroltal og overvægt hos disse kvinder bør blive behandlet tidligt.
  • Gravide kvinder med moderat forhøjet blodtryk ( 150 – 159/ 100-109) bør overveje at blive behandlet med blodtrykssænkende medicin, mens gravide kvinder med højt blodtryk ( 160/ 110) altid bør blive behandlet.
Læs også: Svangerskabsforgiftning - årsag, symptomer og behandling

- Vi håber, at vi ,ved at få disse forebyggelse anbefalinger ud til lægerne, kan starte dialogen tidligere. De fleste tror, at slagtilfælde er en sygdom for gamle mennesker, siger Howard

- Det er det som sådan også, men det er en sygdom, som kan forebygges. Der er så meget kvinder kan gøre når de er yngre og i den fødedygtige alder, som kan have en positiv indflydelse senere i livet, og det er vigtigt at lægerne, som ser disse unge kvinder af andre årsager, er opmærksom på, at forebyggelsesarbejdet allerede starter her. Afslutter Howard

“Guidelines for the Prevention of Stroke in Women” er udviklet i samarbejde med the American Heart Association og American Stroke Association . Guidelines er offentligjort på AHA journal Stroke.
Læs guidelines på AHA Journal Stroke her