Genetal Herpes Simplex Virus Artikel

Årsag

Herpes forårsages af herpes simplex virus (HSV). Den kan klassificeres som type 1 og type 2. Begge kan forårsage genital herpes, men type 1 er hyppigst årsag til herpes labialis - bedre kendt som forkølelsessår. Oral kontakt med en person der har herpes labialis kan føre til genital herpes.

Symptomer

Et normalt udbrud af herpes (enten som genital eller labial) varer et sted mellem 1 til 3 uger. det begynder med svie og smerte på udbrudsstedet, herefter dannes små blæner der senere brister og danner et sår. Dette sår heler efter en uges tid op uden ardannelse. Herpes genitalis er en livslang infektion.
Såfremt en gravid har herpes i udbrud under graviditet eller op til fødslen vil lægen følge sygdomsforløbet og i yderste konsekvens vil barnet blive tage ved kejsersnit.

Smitteveje

Herpes smitter ved seksuel kontakt og kan ligeledes overføres ved kys eller slikken på kønsorganerne. Herpes smitter primært, når der er udbrud, ved overførsel af virus fra sår, men kan i enkelte tilfælde smitte ved almindelig seksuel kontakt, hvor én af de seksuelle parter har virus latent i kroppen.

Diagnose

Der tages en prøve fra ét af de herpes sår der dannes. Ofte er udbruddene ikke af større betydning, hvorfor behandling ofte ikke ydes.

Behandling

Der foretages behandling ved vedvarende infektion eller ved alvorlige udbrud af herpes genitalis. Der behandles med aciclovir, Famciclovir eller Valaclovir 2 gange dagligt i 5 dage.

Vaccination

Der findes ingen vaccine mod herpes simplex virus.

Anden forebyggelse

Sikker sex, dvs. sex med kondom.