Influenzavaccination - Hvem, Hvad, Hvor Artikel

Hvert år tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis influenza vaccination til ældre, gravide, svært overvægtige og personer med visse kroniske lidelser. Influenzatyperne udvikler sig hele tiden, derfor skal man vaccineres hvert år. Vaccinationen sikrer mod de virusformer/ stammer, som WHO vurderer mest sansynligt bliver dem, som de fleste af os vil blive udsat for.Vaccinationen holder ca 6 måneder.

Alle har mulighed for at blive vaccineret mod influenza, men hvis man ikke tilhører risikogrupperne, skal man selv betale.

Hvad er der i en influenzavaccine?

En influenza vaccine indeholder ikke aktiv virus, men kun dele af forskellige influenza vira. Nok til at kroppen opbygger et immunforsvar. Du kan altså ikke få influenza af en influenzavaccination. Ifølge Seruminstituttet har influenzavaccinationerne siden 2003 ikke indholdt kviksølv (thiomersal) eller andre konserveringsmidler.

Læs også: Influenza - Årsag, symptomer, behandling

Hvem kan gratis blive vaccineret?

Sundhedsstyrelsen tilbyder gratis vaccination til de grupper i befolkningen, som er har en øget risiko for at blive alvorligsyge som følge af influenza. Det tager 2-3 uger før kroppen har opbygget sit immunforsvar, derfor er det en god idet at blive vaccineret i oktober inden influenzasæsonen for alvor begynder.
Du kan blive gratis vaccineret hvis :

Er 65 år eller derover på vaccinationstidspunktet

Med alderen svækkes immunforsvaret. Sundhedstyrrelsen anbefaler derfor at alle over 65 bliver vaccineret. Fordi influenza derfor kan være farligere, det kan tage langt tid at komme sig over og der er en øget risiko for , at man udvikler lungebetændelse.

Har en kronisk sygdom

Har du en kronisk lidelse anbefaler Sundhedsstyrelsen at du bliver vaccineret.
Disse kroniske sydomme giver ret til gratis vaccination
  • kronisk lungesygdom
  • hjerte- og kar-sygdom (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  • diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
  • medfødt eller erhvervet immundefekt
  • påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • kronisk lever- og nyresvigt
  • andre kroniske eller alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Er svært overvægtig med BMI over 40

Hvis du er svært overvægtig , dvs. dit BMI er over 40 anbefaler Sundhedstyrelsen at du bliver vaccineret. Dit kredsløb og dine lunger skal arbejde hårdt pga din vægt og får du influenza er der en øget risiko for at du udvikler f.eks. lungebetændelse.

Er gravid og mere end 12 uger henne

Gravide kvinder i 2. og 3. trimester, har en let til moderat øget risiko for at få komplikationer som lungebetændelse, abort eller for tidlig fødsel.

Jeg er rask og ikke i risikogruppe skal jeg vaccineres ?

Cochrane har kigget på 36 undersøgelser, om influenzavaccinens effekt og konkluderer, at influenzavaccinen kun har en meget begrænset effekt på sunde voksne mennesker. Cochrane konkluderer, at under normale forhold skal 100 mennesker vaccineres, for at én person opnår effekt af vaccinen. Vaccinationen afkortede heller ikke sygdomsforløbet hos dem, som blev smittet.

Læs også:
Sådan styrker du dit immunforsvar

Skal børn vaccineres ?

Tal med din læge om dit barn bør vaccineres, hvis det er særligt skrøbeligt. Det kan være fordi dit barn har følger af at være for tidligt født, har lunge- eller hjerteproblemer eller andre kroniske sygdomme. Der findes en vaccination, hvor vacinen pustes op i næseborene og dermed immiterer den måde kroppen normalt bliver udsat for influenzavirus. Denne vaccination indeholder levende svækket influenza-vira og har vist sig særlig effektiv på børn fra 12 måneder til 18 år.

Læs også: Forkølelse og infektioner hos børn