Kend dine grænser Artikel

Det er OK at sige nej, hvis dine grænser bliver overtrådt, og samtidig er det vigtigt, at man ikke presser andre til noget, som de ikke har lyst til.Det er meget vigtigt at overholde sine grænser, ikke at lade sig presse af andre - eller af sig selv. Sig fra, hvis du ikke vil være med til noget. Og kan den anden ikke acceptere det, så er hun/han måske nok dødlækker, men har ikke for meget mellem ørerne!

Omvendt er det selvfølgelig også vigtigt at respektere den andens grænser. Lad være med at presse på. Selvfølgelig behøver sex ikke altid være noget med tryghed, stearinlys og blid musik - det kan også være et hurtigt knald med én, man måske ikke kender så godt. Men det er nok ikke lige dér, du skal starte. Chancen for at du bliver skuffet, frustreret og ked af det, er for stor.

Det er tegn på en stærk personlighed, hvis man ikke lader sig presse til noget - for eksempel sex eller sprut. Man får større respekt fra de andre, fordi man viser, at man både er moden, ærlig og tør gøre noget andet end resten af gruppen.

Hvis ikke man siger fra, kan en dårlig oplevelse sidde og gnave i årevis, udover at det er ubehageligt her og nu. Det gælder både hvis det er et overgreb fra én, man ikke er tæt på, og hvis ens kæreste ikke respekterer én. Vi bestemmer alle over vores egen krop, og dem, der ikke fatter det, er ikke værd at samle på!

Respekt for grænser er vigtigt. Men grænser er også spændende - og man kan blive så bange for at overskride dem, at man aldrig kommer videre på sin rejse. Har man lyst til at gøre noget andet end det, man gjorde sidst, finder man kun ud af det ved at sige det til den anden.

Vær ikke bange for at hun/han skal synes du er skør - måske sidder i begge to og spekulerer på, om I nu tør foreslå noget nyt. Og én af jer skal jo være den modige, der tager hul på idéerne og drømmene!

Udarbejdet af sexolog Gerd Winther, læge og seksualitetsforsker Christian Graugaard og kommunikationskonsulent Jesper Madsen.