Generelt om kønssygdomme Artikel

Måske kommer der pludselig en underlig væske, man ikke kender - måske svier det, når man tisser, måske er der pletter eller knopper på kønsdelene. Hvis du er i tvivl om du har en kønssygdom, skal du altid gå til lægen.


Den bedste beskyttele mod kønssygdomme er brugen af kondom.Måske kommer der pludselig en underlig væske, man ikke kender - måske svier det, når man tisser, måske er der pletter eller knopper på kønsdelene. Hvis du er i tvivl om du har en kønssygdom, skal du altid gå til lægen.

Hvordan smitter kønssygdomme?

Man behøver ikke at være bange for at blive smittet - hvis bare man beskytter sig. Og det bedste middel er et kondom. Langt de fleste sygdomme smitter kun ved direkte seksuel kontakt.

Den mest omtalte sygdom er AIDS, som man kan få via et virus, der hedder HIV. Den kan man dø af, og der findes ingen effektiv behandling. Der er ikke ret mange HIV-smittede i Danmark, men hvem har lyst til at spille russisk roulette med sit eget liv og glemme alt om kondomer?

Læs også:
Symptomer på kønssygdomme

Alle har hørt om AIDS, men man glemmer tit, at der findes andre sygdomme, som er meget mere udbredt, men som vi ikke hører så meget om. Det er blandt andet klamydia, kondylomer og herpes.

Man kan ikke dø af de andre sygdomme, men de kan give alvorlige bivirkninger, hvis ikke man går til lægen i tide.

Gå altid til lægen hvis du er i tvivl

Måske kommer der pludselig en underlig væske, man ikke kender - måske svier det, når man tisser, måske er der pletter eller knopper på kønsdelene. Nogle gange har sygdommen tydelige symptomer, andre gange kan man ikke se eller mærke noget. Men hvis man har mistanke om at der er noget galt, er det en dårlig idé at skyde det fra sig. Hellere gå til lægen én gang for meget end én gang for lidt.