Sådan kan du mindske irritation ved eksem Artikel

Vi får som oftest eksem fordi huden reagerer på noget, den bliver udsat for. Det kan være en reaktion på, at vi har udsat huden for noget, som irriterer den f.eks vand, sæbe eller parfume. I 10 procent af tilfældende ved vi dog ikke, hvorfor vi får eksem, men det kan være arveligt betinget. Her kan du få tips til, hvordan du kan mildne symptomerne, hvis du har eksem.

Smør huden

Det allervigtigste du kan gøre, hvis du har eksem, er at smøre huden. Vælg en fed creme eller salve i stedet for en bodylotion, som har et højere indhold af vand og dermed er mindre effektiv. Jo mere fedt og jo mindre vand der er i cremen, jo bedre er cremen til at holde fugten i huden. De fede cremer og salver er specielt gode, når luftfugtigheden er lav. Vælg en creme uden parfume. Du bør ikke smøre alt for fed creme på steder, som let bliver varme og svedige.

Læs også: Ti gode råd mod tør hud

Kølige bade

Et kort og køligt bad kan hjælpe, hvis din eksem klør og er irriteret. Du bør ikke bruge sæbe eller skrubbe huden . Dup huden tør efter badet, og smør huden ind med fed creme med det samme, for at binde så meget fugt til huden som muligt. Hvis huden klør meget, kan det nogle gange hjælpe at putte en våd kold klud på det område, som klør.

Læs også: Det kan få eksem til at blusse op

Luftfugter

Tør og varm luft inden døre om vinteren, hvor der er varme på og vinduerne er lukkede , kan gøre huden endnu mere tør og kløende. Hvis du lider af eksem, bør du overveje at anskaffe dig en luftfugter, for at tilføje fugt til luften. Placer evt. en luftfugter i soveværelsent om natten, så den mere fugtige luft kan hjælpe mod tør og kløende hud.

Undgå stress

Hvis du lider af eksem, kan stress få huden til at blusse op. Find ud af, hvornår du bliver stresset, og find måder til at få stressniveauet ned. Søvn, motion og mindfulness kan f.eks hjælpe dig med at mindske stressniveauet.

Vask dit tøj uden parfume

Parfume i vaske- og skyllemidler kan gøre eksem værre, hvis du har følsom hud. Vælg parfumefri vaske- og skyllemiddel og sæt vaskemaskinen til at skylde tøjet en ekstra gang, så alt sæbe er skyllet ud. Kig efter Svanemærket eller Astma og Allergi Danmarks mærke den Blåkrans, når du køber vaskepulver. Vask også nyt tøj, før du tager det på første gang. Det kan nemlig indeholde kemikalierester fra f.eks farvning og lignende.