Sådan undgår du tør og irriteret hud Artikel

Efteråret er over os, og af den grund oplever mange, at deres hud bliver tør og irriteret. Den lave luftfugtighed er, sammen med en moderne livsstil, med til at skabe hudproblemer i form af kløe, stram hud, tørhed og rødme. Men med den rette pleje kan hudtørhed forebygges, og hudens fugt genoprettes.

Hvad er tør hud?

Tør hud er en hudtilstand, hvor hudbarrieren er svækket. Den naturlige beskyttelsesbarriere er beskadiget af f.eks. kulde, sol, allergener, sæbe m.m. Derfor har huden svært ved at holde sammen, og der opstår sprækker og irritation.

Annonce:

Årsager til hudtørhed

Efteråret og vinteren er især hård for vores hud, da temperaturen og luftfugtigheden falder. Vores livsstil påvirker samtidigt hudens fugtbalance og udtørrer den naturlige beskyttelse. Vores radiatorer, emhætter og ventilationssystemer udtørre luften indenfor, hvilket efterlader huden tør og irriteret.

Læs også:
Det kan få eksem til at blusse op

Det er ikke blot luftigheden der er skyld i udtørring af huden. Også stress, hudbelastende erhverv og overdreven soldyrkning skader huden. En anden væsentlig årsag er vores store brug af sæbe. Vi bader oftere end tidligere, og fjerner derved hudens naturlige fedtstoffer med vand og sæbe.

Gode råd til forebyggelse og pleje af tør hud:

- Tag korte og kølige bade, og smør dig ind i fed creme straks efter badet.
- Hav ikke for høj indendørs temperatur, og sørg for at lufte ud.
- Undgå overdreven brug af sæbe især i ansigtet, hvor huden er ekstra sart.
- Undgå tøj af materiale, der kan udløse kløe f.eks. visse kunststoffer og uld.
- Brug en fugtighedscreme med højt fedtindhold, gerne over 20%.

Vil du blive klogere på hudens opbygning og funktion, eller har du et symptom på en hudlidelse, som du gerne vil vide mere om, så gå ind på sundhedsguiden.dk.