TCI (Transitorisk cerebral iskæmi) Artikel

TCI er betegnelsen for en midlertidig iltmangel i hjernen. TCI er ikke det samme som et slagtilfælde. TCI skyldes oftest, at en lille blodprop fra en forsnævret blodåre. TCI kan være tegn på alvorlig sygdom.

Definition og årsager

TCI er betegnelsen for en midlertidig (transitorisk) iltmangel (iskæmi) i hjernen (cerebralt). Når hjernens væv ikke får tilført ilt via blodet, kan nervecellerne ikke fungere. En nedsættelse eller et ophør af blodgennemstrømning i et område af hjernen vil derfor give symptomer i den tilsvarende del af kroppen. Dette kan fx være lammelse af en arm eller et ben.Det er vigtigt at skelne mellem TCI og et slagtilfælde (apopleksi) . Symptomerne på de to sygdomme er de samme, men ved TCI forsvinder symptomerne indenfor 24 timer. Det er imidlertid umuligt at sige, hvilken en af sygdommene, der er tale om, når symptomerne starter, og man bør derfor søge læge hurtigst muligt. TCI er ofte en slags advarsel om et senere slagtilfælde, der måske kan forebygges, og dette er endnu en grund til at søge lægehjælp.

TCI skyldes oftest, at en lille blodprop fra en forsnævret blodåre fx i halsen (på grund af åreforkalkning eller fra et sygt hjerte (fx med forkammerflimmer sætter sig fast i en af hjernens små blodkar. Her stopper den midlertidigt for blodgennemstrømningen til et område af hjernen. Efter kort tid vil blodproppen blive opløst, så blodet igen kan strømme frit og patientens symptomer ophører.

Symptomer på TCI (Transitorisk cerebral iskæmi)


Man taler om TCI, hvis symptomerne varer under 24 timer, i langt de fleste tilfælde er der dog tale om få timer eller minutter. Symptomerne kommer pludseligt og kan være:

  • Lammelse af et arm, et ben eller en ansigtshalvdel.
  • Talebesvær ("sort tale") eller forståelsesproblemer.
  • Snurren eller følelesløshed i en legemsdel.
  • Forbigående blindhed på et øje.
  • Svimmelhed, forvirring.
  • Balance- eller koordinationsforstyrrelser.
  • Andre symptomer.

Forholdsregler og diagnose på TCI (Transitorisk cerebral iskæmi)

Som nævnt kan TCI være tegn på alvorlig sygdom, og man bør derfor søge lægehjælp med det samme ved nogen af ovennævnte symptomer. Lægen vil foretage forskellige undersøgelser for at komme diagnosen nærmere:

  • En CT-skanning af hjernen (se Afbildning af hjernen ) vil udelukke, at der er tale om et slagtilfælde.
  • Et EKG vil vise, om forkammerflimmer er grunden til symptomerne
  • En ultralydsskanning af patientens halskar vil vise, om en forsnævret halsarterie kan have sendt en lille prop op til hjernen

Behandling og forebyggelse af TCI (Transitorisk cerebral iskæmi)

Blodfortyndende medicin (acetylsalicylsyre) gives for at hindre nye propper i at opstå. Hvis årsagen til symptomerne er forkammerflimmer , vil man behandle med stærkere blodfortyndende midler. Hvis årsagen er en forsnævring af halskarret, kan den forsnævrede del fjernes, eller et lille rør kan sættes ind og udvide karret.

Som nævnt er den tilgrundliggende årsag for TCI oftest åreforkalkning . Denne proces fremmes af en række risikofaktorer, der kan elimineres. Dette gøres med blodtrykssænkende medicin, rygestop og regelmæssig motion. Det er også vigtigt at tabe sig, holde et lavt alkoholforbrug og spise sundt. Forhøjet kolesterol er en vigtig risikofaktor, og selvom kolesterolet ikke er forhøjet, kan det ofte være en fordel at sænke det med kostomlægning og medicin.

Forløb og komplikationer på TCI (Transitorisk cerebral iskæmi)

TCI er en almindelig sygdom hos ældre, og oftest går symptomerne over af sig selv uden nogen mén. 1/3 af de, der oplever et TCI-tilfælde, vil dog senere få et slagtilfælde. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose og tage de nødvendige forholdsregler for at undgå udvikling af sygdommen.