Trombektomi ny behandling ved blodprop Artikel

En ny behandlingsform ved blodpropper er ved at blive indført i Danmark nemlig trombektomi. Trombektomi er en kateterbaseret behandling. Trombektomi tilbydes i de tilfælde hvor standart behandling med trombolyse ikke er en mulighed.

Trombektomi er en behandling, hvor man fører et kateter op gennem en pulsåre i lysken og hele vejen op til hjernens pulsårer. Gennem kateteret kan man føre andre instrumenter op, så man kan fjerner eller opløse blodproppen.

Trombektomi er ikke standartbehandling

De fleste (ca. 500 patienter om året), som bliver ramt af en blodprop behandles med trombolyse. Men for ca 200 patienter, er det ikke en mulighed. Det kan være fordi blodproppen opdages for sent, at blodproppen er for stor eller at symptomerne er for svære.

For disse mennesker kan trombektomi behandlingen være en mulighed. Uden behandling vil disse patienter få svære hjerneskader og nogle vil dø.

Læs også:
Pas på saltet - forebyggelse af apopleksi

Trombektomi behandling i Danmark

Trombektomi er en forholdsvis ny behandlingmetode, og der ligger endnu ikke så meget videnskabelig dokumentation på området. Behandlingen er dog indført i en del EU lande bla. Tyskland og Sverige.
Hjernesagen har kæmpet hårdt for at trombektomi behandling gives på lige fod i alle regioner og at behandlingen bliver givet til alle der har behov for den.