Pas på MI i kosmetiske produkter Artikel

Hud- og Allergi-afdelingen, Gentofte Hospital, har siden 2006 set en markant stigning i allergiske reaktioner overfor konserveringsmidlet methylisothiazolinone også kaldet MI. Konserveringsmidlet methylisothiazolinone (MI) har været tilladt i kosmetik siden 2005.

Kraftig stigning i allergisk reaktioner overfor MI

MI er et konserveringsmidlet, som bliver brugt i produkter som cremer, flydende sæber og shampoo og vådservietter f.eks. i stedet for parabener. Ifølge Videnscenter for allergi var MI skyld i 1,7% af alle tilfæde af eksem hos patienter, som blev allergitestet I 2006. I 2013 var det tal steget til 5,3 %

I 6 ud af 10 tilfælde af eksem, hvor MI er årsagen, skyldes det kontakt med MI via kosmetiske produkter ( dvs. Shampoo, sæber m.m. )

I 4 ud af 10 tilfælde af allergisk reaktion var årsagen arbejdsrelateret. Typisk hos malere, fordi MI også bruges som konserveringsmiddel i vandbaseret maling.

Læs også: Det kan få eksem til at blusse op

Gå efter svanemærket hvis du vil undgå MI

Produkter med Svanemærket eller Astma- og Allergi forbundets Blåkrans må ikke indeholde MI. Netop nu er et lovforslag i høring, som vil forbyde MI i kosmetik, om bliver på huden ( f.eks som i vådservieter), mens der vil være en maksimal grænse på 0,0015 % for MI i produkter som skylles af - som f.eks i sæbe og shampoo

Læs også: Sådan kan du mindske irritation ved eksem

MI er et stort problem i USA

Også I USA ser man en krafig stigning af tilfælde af allergiske reaktioner på MI, som har erstattet bl.a. parabener som konserveringsmiddel de seneste år.
Dr. Matthew Zirwas, leder af dermatologisk center på Ohio State's Wexner Medical Center, peger på at i USA er det specielt den øgede brug af vådservietter til både voksne og børn, der er skyld i de mange allergiske reaktioner.

De allergiske reaktioner viser sig som tør, rød og kløende hud, og nogle gange får huden også blister.
Kilde: Videncenter for Allergi- Fortsat stiging i allergi overfor konserveringdmiddel

The OHIO State University