De 10 største farer for verdenssundheden nyhed

Underernæring blandt børn er ikke længere den største dræber i verden. I stedet topper livssstilsygdomme nu listen over de største dræbere. Det viser en verdensomspændende undersøgelse af årsager og omfang af sygdom, skader og risikofaktorer.

Den globale sundhed har fået nye fjender

Infektionssygdomme og underernæring blandt børn og mødre koster stadig mange menneskeliv, men når forskere i dag ser på verdenens sundhedstilstand i et samlet billede, så dræber det færre og er årsag til mindre sygdom end for 20 år siden.

I stedet topper højt blodtryk, rygning og alkohol nu listen over de største risikofaktorer i verden. Det viser den største undersøgelse nogensinde af verdens sundhedstilstand. Næsten 500 forskere har været med til at lave undersøgelsen, som netop er offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet.

Læs også: Kampen mod højt blodtrk – mindre salt – mere kalium

Undersøgelsen har fået navnet The Global Burden Disease Study 2010 (GBD 2010) og har taget fem år at gennemføre. Her er top-ti listen over farer for den globale sundhed:

1. Højt blodtryk

2. Rygning

3. Alkohol

4. Indendørs luftforurening

5. Spiser for lidt frugt

6. For højt Body Mass Index (BMI)

7. Forstadier til diabetes

8. Underernærede børn

9. Udendørs luftforurening

10. For lidt fysisk aktivitet

Læs også: Test dig selv - Mål dit BMI

Vi lever længere

Fedme og overvægt var skyld i tre millioner dødsfald i 2010, og derfor er et for højt BMI gået fra en tiendeplads til en sjetteplads på listen over risikofaktorer. Og ligesom med højt blodtryk på førstepladsen, så viser det en klar tendens om, at det er livsstilssygdomme, som i dag dræber os. I 2010 døde 9,4 millioner som konsekvens af for højt blodtryk, mens underernæring af børn, som toppede listen i 1990, var skyld i 2,3 millioner dødsfald.

Selv om den nye undersøgelse kan være nedslående læsning, så kan forskerne samtidig fortælle, at vi generelt lever længere end tidligere. I gennemsnit mere end ti år længere end i 1970. Forskerne påpeger dog, at vi også lever flere år med sygdom end tidligere.

Samtidig har forskellen i levetid mellem rige og fattige lande stort set ikke ændret sig siden 1970.