De ældre forbrugere har særligt fokus på fødevaresikkerhed. I den nye undersøgelse, som Epinion har foretaget for Gartneribrugets Afsætningsudvalg, svarer 52 procent af danskere over 56 år, at de undlader at købe bestemte frugter og grøntsager på grund af utryghed ved produktionen. Tallet for de 18-34-årige er kun 32 procent.
ældre køber oftere dansk frugt og grønt
Den bevidsthed er dog ikke udtryk for en generel utryghed blandt de ældre forbrugere. Hele 83 procent mener, at dansk frugt og grønt produceres på en sikker måde, mens 65 procent af de 18-34-årige danskere udviser samme tillid. Samtidig angiver 83 procent i aldersgruppen over 56 år, at de i nogen, høj eller meget høj grad tænker over, om de køber dansk frugt og grønt. Modsat ligger satsen for de 18-34-årige på 76 procent.
1.015 familier med hjemmeboende børn har deltaget i undersøgelsen.
Erfaring spiller ind ved kritisk fødevare valg
Familier med små børn bliver ofte antaget for at være den gruppe, der er mest opmærksom på, hvad der kommer på bordet. At den ældre aldersgruppe rent faktisk er endnu mere bevidst om emnet, kan ifølge professor og forbrugerekspert Bente Halkier skyldes en større erfaring hos den ældre forbrugergruppe.
- Typisk får vi et øget fokus på fødevaresikkerhed, når vi får børn, fordi vi hører om kost og sundhed fra jordemoderen, lægen og vuggestuen. Men de ældre forbrugere har omvendt en større erfaring i at købe ind og lave mad og har samtidig bedre overskud til at gå op i, hvad de spiser. De har så at sige tiden til at fokusere på det, siger Bente Halkier, professor med speciale i forbrugeradfærd ved Roskilde Universitet.
Gode råd til sikker madlavning
Ud over en øget bevidsthed om fødevaresikkerhed mener den ældre gruppe også, at de har den fornødne viden til at håndtere frugt og grønt på en sikker måde. I undersøgelsen angiver kun ni procent, at de mangler viden – mod 19 procent blandt de 18-34-årige.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan forbrugerne trygt spise dansk frugt og grønt, men har alligevel et par gode råd klar til at øge fødevaresikkerheden i hjemmet.
- Vi har oplevet en del problemer med bakterier i frosne hindbær fra udlandet, og derfor er vores nyeste anbefaling at koge bærrene i et minut, før de for eksempel bruges i en smoothie eller på en kage. Selvom der generelt er få ting at komme efter i dansk frugt og grønt, anbefaler vi altid at skylle i rent vand og holde forskellige fødevarer adskilt både i køleskabet og på køkkenbordet. Det kan virke banalt, men de grundlæggende huskeregler kan holde mange bakterier fra døren, siger Niels Ladefoged Nielsen, der er mikrobiolog hos Fødevarestyrelsen.
Fakta om tallene bag undersøglsen: |
|
Gode råd til fødevaresikkerhed:
- Vask hænder, før du starter madlavningen.
- Varm maden godt igennem – mindst 75 grader. Det gælder også genopvarmning.
- Køl maden hurtigt af og stil i køleskabet.
- Tjek, at temperaturen i køleskabet er 5 grader.
- Hold kød og grønt adskilt i køleskabet.
- Brug ét skærebræt til kød og ét til grønt.